Stiri Brasov, Turism

Brașovul rămâne primul județ, după Capitală, în ceea ce privește atragerea de turiști străini

Foto: Diana Bobeș

Brașovul a atras anul trecut peste 196.000 de turiști străini anul trecut, în creștere cu 12,2%, județul nostrum clasându-se pe locul doi într-un top al sosirilor străinilor, după București, dar înaintea Sibiului și Clujului.

Dintre aceste judeţe, Clujul a bifat cel mai mare avans în creşterea numărului de străini, cu 35,3%, în timp ce traficul de străini cazaţi a crescut cu 15,1% în Sibiu şi cu 12,2% în Braşov. Timişul s-a înscrie pe locul cinci în acest top, cu 125.00 de străini cazaţi în unităţile turistice în 2017, în creştere cu 23,8% faţă de anul anterior, arată aceeaşi sursă. Constanţa a reuşit să atragă doar 62.000 de străini anul trecut, în creştere cu doar 2,5%, în timp ce în Prahova s-au cazat 85.000 de străini, în creştere cu 16%, arată calculele ZF.

„Fără investiţii în hoteluri, restaurante nu ai cum să faci activitate turistică. Sibiul şi Braşovul au infrastructură de cazare, un mix bun între leisure şi business, atrag turişti pe weekend, în Bucureşti şi Cluj-Napoca avem mai mult sosiri pe business ale străinilor, acestea sunt deja destinaţii clasice pentru străini“, este de părere Lucian Marinescu, consultant în cadrul companiei Trend Hospitality.

Cel mai mare ritm de creştere în atragerea de vizitatori străini l-au avut judeţele Brăila (plus 62%, numărul de străini cazaţi a ajuns însă la doar 6.500 de persoane), Dolj (plus 48%, până la 23.000 de străini cazaţi), Tulcea (plus 39%, până la 24.000 de străini cazaţi), arată datele de la Statistică.

Numărul de vizitatori străini este corelat şi cu performanţa economică a judeţelor.

În coada clasamentului se află judeţele Vrancea, Giurgiu şi Teleorman, cu cei mai puţini vizitatori străini atraşi, sub 5.000 de persoane cazate în unităţile turistice în total, acestea fiind şi judeţele în care numărul de străini ce s-au cazat a fost în scădere faţă de 2016.

În total, România a atras anul trecut aproape 2,7 milioane de vizitatori străini în unităţile de cazare, care au petrecut  5,2 milioane de nopţi în unităţile turistice din România. Spre comparaţie, în Polonia străinii au petrecut 16 milioane de nopţi anul trecut, în timp ce în Bulgaria au petrecut 17 milioane de nopţi iar în Cehia chiar 26 de milioane de nopţi, arată datele publicate de Eurostat. În România, contribuţia străinilor la numărul total de nopţi de cazare este de doar 20%.

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

Un comentariu

  1. Degeaba. Orașul e pustiu după 10 seara. Zici că ai dat cu bomba! În rest, sărăcie și lipsă de cultură.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*