Social, Stiri Brasov

Ornamentele de pe Casa cu Statui, păstrate într-un depozit, la recomandarea Inspectoratului pentru Situații de Urgență

Mai mulți brașoveni au semnalat pe paginile de socializare că celebra casă cu statui de pe strada Republicii a rămas fără ornamente. Potrivit reprezentanților Primăriei Brașov, statuile au fost luate de pe clădire la recomandarea specialiștilor ISU. Statuile confecționeate din gips s-ar fi degradat și ar fi pus în pericol trecătorii de pe cea mai circulată stardă din oraș. Acestea au fost duse într-unul dintre depozitele RIAL, care este co-proprietar al clădirii.

„Ornamentele au fost date jos de pe clădire la solicitarea Inspectoratului pentru Situații de Urgență, deoarece reprezentau un pericol, pentru că bucăți din ele riscau să se desprindă și să cadă peste trecători. Au fost date jos și predate RIAL care le păstrează în condiții optime într-un depozit. Această clădire este o proprietate mixtă, municipalitatea are un procent destul de mic din proprietatea sa. În momentul în care proprietarii privați vor fi de acord și vor fi dispuși să plătească, se poate realiza o expertiză pentru a vedea dacă acele ornamente pot fi remontate sau pot fi confecționate altele în locul lor, din materiale mai rezistente și cu sisteme de prindere mai sigure“, a declarat Sorin Toarcea, purtătorul de cuvânt al Primăriei Brașov.

Casa cu statui se află pe strada Republicii la nr.14 și nu se regăsește pe lista monumentelor istorice din județul Brașov. Potrivit istoricului Alexandru Stănescu, pe vremea când era director la Direcția de Cultură și Patrimoniu Cultural, unul dintre proprietarii clădirii a depus un dosar pentru clasificarea imobilului pe această listă, dar acesta ar fi fost respins.

Cât despre valoarea istorică a casei cu statui, Alexandru Stănescu spune că imobilul datează de la jumătatea secolului al XIX-lea și că a rămas cunoscut ca fiind Casa Castaldo, după numele cofertarului care a deținut-o. Ulterior, casa a adăpostit un hotel, care se numea Boraș. „Statuile ornamentale sunt din ceramică, mulaje de argilă arsă. Sincer, se întâmplă rar ca cineva să se preocupe de soarta unor ornamente de pe o clădire. Faptul că RIAL și Primăria a luat în custodie aceste statui, este un semn bun. Îi cunosc pe proprietarii clădirii, au avut o încercare de a clasifica aceast imobil pe lista monumentelor istorice, dar nu știu de ce nu a fost cu succes. Știu și că aveau de gând să restaureze clădirea“, a declarat istoricul Alexandru Stănescu.

Sursa foto: Facebook

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

Un comentariu

  1. Pingback: FOTO Ornamentele de pe Casa cu Statui, păstrate într-un depozit al Cimitirului Municipal - Biz Brasov

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*