Economic, Stiri Brasov

Compania brașoveană Sika România construiește o fabrică la București

Incertitudinea din sectorul infrastructurii este una dintre problemele cu care se confruntă companiile locale din construcţii. Producătorii nu îşi pot stabili planuri concrete de evoluţie a afacerilor de la un an la altul, după cum spune conducerea Sika România, divizia locală a producătorului elveţian de materiale de construcţii cu acelaşi nume.

„Ne aşteptăm ca businessul să evolueze pozitiv în 2018. Aşteptările noastre din zona rezidenţială, zonă cu un puternic impact în piaţa de construcţii, ne conduc la această afirmaţie. Suntem însă rezervaţi în a transmite cifre procentuale din cauza impredictibilităţii zonei de infrastructură”, spune Ioana Lorenc, head of marketing Sika România.

Pentru 2018, Ministerul Transporturilor are un buget de nouă miliarde de lei, faţă de 13 miliarde de lei anul trecut, bani pe care însă nu i-a cheltuit, deşi nevoia de infrastructură este majoră. În 2017, spre autostrăzi au mers 1,4 mld. lei până în decembrie, deşi alocarea iniţială era de peste 4 miliarde de lei.

De altfel, în vreme ce construcţiile rezidenţiale au crescut puternic în 2017, cu aproape 70% faţă de anul precedent, sectorul construcţiilor inginereşti (drumuri, poduri, autostrăzi) a scăzut cu 21%, iar sectorul construcţiilor nerezidenţiale (şcoli, spitale) a scăzut de asemenea cu 12,6%.

Una dintre companiile din construcţii, cu activitate în sectorul infrastructurii, care a „cedat” din cauza problemelor din piaţa de profil este Euro Construct Trading ’98, care a intrat în insolvenţă marţi la propria cerere. Compania şi-a motivat cererea de intrare în insolvenţă prin faptul că beneficiarii lucrărilor pe care le-a realizat nu au plătit serviciile, unii chiar şi la mai bine de trei ani de la finalizarea lucrărilor. Compania s-a aflat pe locul 14 în topul celor mai mari firme din construcţii după cifra de afaceri din 2016.

Producătorul de materiale de construcţii Sika România lucrează la construirea unei fabrici în Bucureşti. Compania nu a dorit să comunice informaţii legate de locul în care va fi amplasată fabrica, ce capacitate de producţie şi câţi angajaţi va avea.

„Lucrările de realizare a proiectului din Bucureşti sunt în derulare. Estimăm că finalizarea investiţiei va avea loc în circa 12 luni. Capacitatea de producţie a noii fabrici este concepută să acopere cererea de produse Sika în creştere pe piaţa locală de construcţii. Fabrica de la Bucureşti reprezintă principala investiţie din 2018”, spune Ioana Lorenc.

Reprezentanţii companiei spuneau anul trecut că fabrica din Bucureşti ar urma să fie gata anul acesta. Aici se vor produce mai multe game din portofoliul Sika, precum aditivii pentru beton, mortare şi alte produse pe bază de ciment.

Sika a înregistrat anul trecut un business în creştere cu peste 10% faţă de cifra de afaceri din 2016. Astfel, la afaceri de 28 de milioane de euro în 2016, înseamnă că businessul din 2017 a depăşit 30 de milioane de euro.

În prezent, Sika are două unităţi de producţie, una de aditivi pentru betoane, la Braşov, şi una de mortare şi adezivi speciali pentru construcţii, în localitatea Căpuşu Mare, din judeţul Cluj. Fabrica din Braşov are o producţie de 10.000 de tone pe an, iar cea din Cluj produce 50.000 de tone pe an de mortare şi adezivi, atât pentru sectorul industrial, cât şi pentru cel rezidenţial.

„Producţia din Braşov merge în principal pe piaţa din România, dar avem şi o mică parte de export în ţările vecine. Avem circa 75 de angajaţi, iar procesul de recrutare este corelat cu dezvoltarea viitoare a companiei.”

Compania a participat la consolidarea Arcului de Triumf din Bucureşti şi a aplicat sisteme pentru lipirea faţadelor, sigilări şi sisteme de acoperişuri la Therme Bucureşti. Sika a fost de asemenea furnizor de sisteme de pardoseli şi acoperişuri pentru proiectul de birouri dezvoltat de Vastint la Timpuri Noi, dar şi pentru mallul Park Lake Plaza.

Sika activează pe piaţa aditivilor pentru betoane, a pardoselilor industriale, a sistemelor de membrane pentru acoperişuri, a consolidărilor cu fibre de carbon, dar şi a mortarelor speciale. Sika este o companie cu sediul în Baar, Elveţia, activă la nivel global în domeniul materialelor chimice speciale, deservind industria construcţiilor şi industriile producătoare de componente auto, autobuze, camioane, trenuri, faţade, parcurile solare şi eoliene. Sika România, subsidiară a concernului elveţian, a fost înfiinţată în 2002, iar în iunie 2008 a dat în folosinţă fabrica de aditivi de la Braşov, prima unitate de producţie Sika din România. În 2014, compania a inaugurat cea de-a doua fabrică din România, la Căpuşu Mare, în judeţul Cluj.

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*