Stiri Brasov, Turism

Cine e proprietarul Cetății Brașov? Aro Palace așteaptă sentința ICCJ pentru a cere statului 4 milioane de euro, valoarea contabilă a cetățuii

Înalta Curte de Casație și Justiție va judeca astăzi recursurile depuse de Primăria Brașov și de compania Aro Palace SA, după ce atât Tribunalul Brașov, cât și Curtea de Apel Brașov, au decis ca Cetatea de pe Dealul Straja să treacă din proprietatea Aro Palace în cea a statului român.

Având în vedere valoarea de inventar a imobilului, recursul poate fi judecat doar de către Instanța Supremă, respectiv Înalta Curte de Casație și Justiție. Acum, atât Primăria Brașov, cât și SIF Transilvania, în calitate de intervenient, și Aro Palace au depus recurs. Compania Aro Palace a ajuns proprietar al cetăţii fără să plătească pentru aceasta vreun ban. Cetatea a fost în patrimoniul ONT (companie de stat) din 1982. În 1990 societatea s-a privatizat, iar din ea au rezultat două companii: Postăvarul SA şi Poiana SA. Compania Postăvarul a intrat în posesia cetăţii alături de alte active, iar din 2000 şi-a schimbat numele în Aro Palace. Cetățuia a fost închisă încă din anul 2014, iar ținând cont de acest litigiu care este pe rol, nu s-au mai făcut lucrări de întreținere, astfel că monumentul se degradează continuu.

Pe de altă parte, Mihai Fercală, directorul executive al SIF Transilvania, acționarul majoritar al Aro Palace, susține că nu își mai dorește Cetatea și că așteaptă o sentință definitive pentru a depune cererea de despăgubire. „Trebuie să fiu despăgubit cu valoarea contabilă a cetății, iar aceasta este cea solicitată inițial de noi – de 3,5 – 4 milioane de euro”, a spus Fercală.

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*