Social, Stiri Brasov

Structura Spitalului Regional va fi decisă prin Ordonanță de Urgență, săptămâna viitore

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a discutat astăzi, la Brașov, despre proiectul Spitalului Regional, cu autoritățile locale. Concluzia întâlnirii a fost că săptămâna viitoare, Guvernul va avea pe masă un proiect de ordonanță de urgență pentru definirea structurii Spitalului Regional.

La întâlnire au luat parte prefectul județului, Marian Rasaliu, președintele CJ, Adrian Veștea, primarul Brașovului, George Scripcaru și câțiva parlamentari, dar și membri ai Comisiei pentru sănătate publică a Senatului României. Întâlnirea a fost una informală, la care presa nu a avut acces. Astfel că, autoritățile au căzut de acord că, pentru început, Spitalul Regional va trebui definit ca și structură.

„Spitalele Regionale, astăzi, sunt, așa, o titulatură, dar nu sunt clarificate, nu sunt disponibile detalii privind numărul de paturi și la tipurile de activități medicale care se derulează într-o astfel de unitate. Acest lucru trebuie detaliat în următoarea perioadă printr-o Ordonanță de Urgență, ca după aceea să dimensionezi ce înseamnă un spital regional în adevăratul sens al cuvântului, ca și capacitate, ca și dotare, ca și infrastructură, ca să vezi cât costă, ce domenii să deservească. În momentul de față, suntem în faza în care parcurgem procedura de preluare a terenului pe care va fi ridicat spitalul, de la Institul Cartofului. Legea a fost publicată în Monitorul Oficial, avem 15 zile până să finalizăm această procedură, avem pe lista de investiții la bugetul local poziție bugetară pentru elaborarea studiului de fezabilitate. Am discutat cu rețeliști pentru a prevedea planul de investiție fiecare în plan propriu, să bugeteze fiecare banii pentru utilități, pentru că este cel mai important lucru când vrei să construiești ceva“, a declarat George Scripcaru, primarul Brașovului.

După ce va fi preluat amplasamentul, terenul va fi trecut în patrimoniul municipiului, apoi va fi comandat un studiu de fezabilitate. După aceea va fi elaborat un proiect tehnic. George Scripcaru a adăugat că Primăria ar putea solicita consultanță și asistență tehnică de la BERD, iar investiția propriu-zisă ar putea fi realizată printr-un parteneriat public-privat.

„ Spitalul Regional de la Brașov se va face, pentru că autoritățile locale își doresc asta și pentru că ministerul își dorește asta. Este dispus ministerul să și investească? Cu siguranță este dispus ministerul să și investească, dar nu vă pot da date suplimentare. Sunt proiecte la Iași, Cluj și Craiova deja demarate și sunt proiecte pe care deja trebuie să le depunem.  În următoarea etapă, sunt celelalte cinci spitale regionale, dar acestea sunt acum, ard, sunt fierbinți și trebuie să le facem“, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății.

”Nu ajunge să spui că o unitate sanitară trebuie să poată deservi și alte județe nu doar Brașovul, și nu e suficient să spui că vrei un spital mare. Spitalul regional trebuie descris în date precise, cu număr de paturi, secții obligatorii care trebuie să existe, minimum de dotări de care să beneficieze. Etalonul nu este ce vrem noi ca doctori să vedem, ci cum se încadrează acest spital în Planul Național de Sănătate, gestionat de Guvernul României. Am discutat cu doamna ministru despre calea cea mai rapidă de a pune lucrurile în mișcare: ordonanță de urgență, iar apoi vot în Parlament, dar între timp lucrurile pot demara“, a declarat dr.Florin Orțan, membru al Comisiei de sănătate publică din camera superioară a Parlamentului.

De cealaltă parte, reprezentanții Asociației Noul Spital al Brașovului, cei care au inițiat acest proiect, s-au arătat mâhniți de faptul că nu au fost invitați la întâlnirea cu ministrul Sănătății și reclamă că proiectul construirii Spitalului Regional a fost „confiscat politic“.

„Atâta timp cât nu am fost invitați la discutii, în calitate de reprezentanți ai Asociației Noul Spital al Brașovului, asta deși asociația este inițiatorul acestui proiect, entitatea care a redactat nota de fundamentare pentru proiectul de lege, nu pot să-mi dau cu părerea despre ce s-a întâmplat astăzi la întâlnirea cu doamna ministru. Simt o mare amăraciune pentru că acest proiect este preluat de către politicieni, desi este un proiect comunitar, al brașovenilor“, a declarat Dan Grigorescu, președintele Asociației Noul Spital al Brașovului.

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

Un comentariu

  1. Pingback: Dan Grigorescu, președintele Asociației Noul Spital al Brașovului: „Trei ani pentru o definiție!“ - Biz Brasov

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*