IT, Stiri Brasov

Francezii de la Atos, care au câteva sute de angajați la Brașov, au stins conflictul colectiv de muncă

Angajaţii Atos IT au votat noua variantă a contractului colectiv de muncă propus de grupul francez şi au anulat greva.

Angajaţii Atos IT Solutions and Services, subsidiara locală a grupului francez cu acelaşi nume, unul dintre cei mai mari integratori de soluţii IT din Europa şi unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa locală de software şi servicii de IT, au acceptat noua variantă a contractului colectiv de muncă propusă de patronat şi au anulat planurile de a intra în grevă.

„Am acceptat noua ofertă, iar greva a fost anulată”, a declarat Iancu Florentin, preşedintele Sindicatului IT din Timişoara, organizaţie care are ca membri aproximativ 1.400 de angajaţi ai Atos din Timişoara, Bucureşti şi Braşov. El nu a oferit detalii despre schimbările făcute de companie, care au determinat angajaţii Atos să accepte noua variantă a documentului.

Peste o jumătate dintre angajaţii subsidiarei din România ai companiei franceze Atos declanşaseră conflictul de muncă pe fondul nemulţumirilor generate de oferta salarială a firmei. „Compania a înaintat o nouă ofertă, pe care urmează să o prezentăm membrilor de sindicat în dimineaţa zilei de vineri. Vom lua o decizie luni după-amiază. Dacă şi această ofertă va fi refuzată de către angajaţi, atunci intrăm în grevă”, declarase Iancu Florentin, preşedintele Sindicatului IT din Timişoara.

Negocierile au fost îngreunate de schimbările peste noapte ale legislaţiei fiscale realizate de guvernul Tudose, care a determinat, prin trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat a plăţii contribuţiilor, o scădere cu 7% a salariului net în cazul programatorilor, al căror venit era scutit de impozite. Câteva sute de angajaţi ai Atos se află în această situaţie. „Revendicările au legătură cu negocierea contractului colectiv de muncă, respectiv revendicările financiare, situaţie care este îngreunată de situaţia noastră specială din IT, a programatorilor scutiţi de impozitul pe venit. Impasul vine din oferta companiei la revendicările noastre privind primele, bonusurile şi beneficiile extrasalariale”, a explicat preşedintele Sindicatului IT din Timişoara.

Aşa-numita „revoluţie fiscală“, care prespune printre altele trecerea plăţii contribuţiilor de la angajator la angajat, loveşte în toate persoanele scutite de plata impozitului pe venit din industrie, respectiv aproximativ 30.000 – 35.000 de persoane din cele 110.000 care lucrează în IT. Pentru a menţine neschimbate salariile nete, companiile ar trebui să mărească bugetele de salarii cu aproximativ 10%. Dacă bugetele nu sunt majorate, salariile nete ale acestor programatori scad cu aproximativ 7%. Atât liderii PSD, cât şi miniştri din fostul cabinet Tudose promiseseră că până la finele anului 2017 va fi găsită o soluţie pentru softişti, dar acest lucru nu s-a întâmplat. Finanţele au promis că vor lansa o schemă de ajutor de stat în acest an, care să ajute firmele de IT să compenseze impactul negativ al schimbărilor fiscale, însă proiectul nu a fost publicat, iar numărul de companii care vor putea aplica va fi mai redus decât al celor care beneficiau de scutirea de impozitul pe venit.

Piaţa de soft şi de IT este estimată să atingă în acest an valoarea de 4,7 mld. euro şi un număr de aproape 98.000 de angajaţi, faţă de 4,1 mld. euro şi 90.000 de oameni anul trecut, conform unui studiu realizat anul trecut de PAC pentru Asociaţia patronală a industriei de soft şi servicii (ANIS).

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*