Economic, Stiri Brasov

Oamenii de afaceri cred că euro va sări la 4,75 lei în acest an

Puseul inflaţionist preconizat în 2018 va fi influenţat în mare măsură de evoluţia monedei naţionale, majoritatea investitorilor indicând intervalul 4,7-4,75 lei pentru un euro, începând cu primăvara acestui an, arată Barometrul de opinie Keysfin, la care au răspuns peste 150 de oameni de afaceri.

Comparativ cu ediţia anterioară, când peste 69% dintre investitori vedeau moneda naţională peste pragul de 4,6 lei/euro, fapt confirmat de realitate, acum, mai mult de 75% văd euro peste nivelul de 4,7 lei, începând din primăvara acestui an.

În acelaşi timp, 19% dintre investitorii chestionaţi văd euro în jurul pragului de 4,65 lei, iar 6% au evitat să se pronunţe, considerând că previziunile sunt greu de făcut, având în vedere evoluţia prea puţin predictibilă a cursului valutar.

Investitorii consideră pe de altă parte, că aşteptările de creştere a inflaţiei peste estimări şi majorarea deficitelor ar putea determina BNR să continue să înăsprească politica monetară în acest an.

Banca Naţională a luat deja prima măsură majorând dobânda cheie la 2%, la începutul săptămânii în curs.

Dincolo de evoluţia leului, accesul mai dificil la creditare, ca urmare a creşterii dobânzilor, ar putea influenţa semnificativ dinamica economiei, cu rezultate greu de anticipat în acest moment. Mulţi investitori cred că deprecierea leului şi dobânzilor în creştere vor scădea semnificativ apetitul investiţional în 2018. Vom avea un an plin de incertitudini”, spun analiştii Keysfin.

Barometrul KeysFin privind economia românească a fost realizat în perioada 10 – 30 decembrie 2017, pe un eşantion reprezentativ de 150 de firme din diverse domenii de activitate, de la comerţ, la servicii financiare, agricultură, energie, confecţii, IT etc.

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*