Imobiliare, Stiri Brasov

Programul „Prima Casă” ar trebui regândit, astfel încât să fie accesibil celor care chiar au nevoie și care să nu fie nevoiți să plătească pentru locuințe supraevaluate

În condițiile unei relative stagnări a împrumuturilor acordate companiilor, creditul pentru locuințe, acordat în special sub egida Prima Casă, a reprezentat cel mai important motor al creditării sectorului din ultimii ani, fiind și factor de impulsionare a economiei

Stocul total al creditului pentru locuințe se ridica în noiembrie 2017 la 65,51 miliarde lei (14,14 miliarde euro), potrivit ultimelor serii lunare oferite de Banca Națională a României. Este un volum contractat în proporție de 58,30% în moneda națională, cea mai mare parte a acestuia căzând în sarcina programului Prima Casă.
„Prima Casă, din punctul meu de vedere, cred că trebuie gradual oprit”, spune Iancu Guda, președinte al Asociației Analiștilor Financiar-Bancari din România (AAFBR). Acesta susține că 80% din împrumuturile acordate anul trecut pentru locuințe noi au avut ca suport acest program. „A distorsionat semnificativ piața în condițiile în care a fost contractat de către o parte a societății care nu avea nevoie de un astfel de program cu caracter social, cel puțin la începutul său”, a explicat acesta în cadrul unui eveniment organizat de Bursa de Valori București, la care au participat analiștii financiari.
Nu este prima contestare de acest fel. În primăvara anului trecut chiar unul dintre cei care au lucrat la lansarea acestuia în calitate de secretar de stat în Ministerul Finanțelor Publice, Bogdan Drăgoi, declara că Prima Casă a reprezentat un stimulent anti-criză și că nu are de ce să fie perpetuat.

Falsa alimentare a cererii a crescut prețurile locuințelor

Guda vede implicațiile acestuia pe piața imobilară: „Cred că a făcut ca prețul pentru imobiliare rezidențiale, apartamente noi, să fie ușor supraevaluat printr-o falsă alimentare a cererii, un program cu condiții de acces facil, speculat de pătura cu venituri peste medii.” Cu un an în urmă, avocatul Gheorghe Piperea atrăgea atenția asupra distorsiunilor pe care menținerea garanției de stat o induce pe piața creditului și în sectorul bancar. Această formă de ajutor de stat acordată băncilor și dezvoltatorilor imobiliari trebuie să fie eliminată”, declara acesta pentru profit.ro.

Un program destinat celor cu venituri reduse

Analistul financiar Guda se gândește la o limitare pentru Prima Casă: „În trendul de reducere a importanței acestui program, cred că ar trebui orientat către pătura cu venituri scăzute care chiar are nevoie de un asemenea produs, cu un avans mai mic”. Întrebat dacă este nesustenabil, el a răspuns că ar fi astfel numai dacă ar fi menținut în formula actuală. „Ar trebui redus pentru ca prețul să fie mai mult determinat de o cerere reală și o ofertă reală. Acum văd imobiliarele supraevaluate undeva la 20-25%.” Conform calculelor analistului, având în vedere chiria medie care poate fi obținută pe metru pătrat în 10 ani, la un grad de ocupare de 90% a activului imobiliar și reinvestirea chiriei la un randament de 3%, prețul mediu nu ar trebui să depășească 1.000 – 1.050 de euro pe metrul pătrat, însă acum se încheie trnzacții la niveluri echivalente cu un preț de 1.250 de euro pe metrul pătrat. În zonele rezidențiale mai bune nișate, prețurile urcă inclusiv spre 2.000 de euro pe metrul pătrat, deși același model spune că fundamentele nu sunt decât pentru maximum 1.500 de euro pe metrul pătrat”.

 

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*