Social, Stiri Brasov

A fost identificată soluția tehnică pentru blocul de pe strada Molidului, care a rămas „în aer”

Inginerii de la Facultatea de Construcții din Brașov au identificat o soluție tehnică pentru a nu risca prăbușirea blocului de pe strada Molidului nr.33, evacuat la începutul lunii octombrie. Gaura de sub bloc va fi umplută cu un material impermeabil, care va asigura susținerea imobilului, până la executarea lucrărilor de consolidare. Lucările vor începe în luna ianuarie, iar durata estimată este de 14 zile. Potrivit primarului George Scripcaru, până la sfârșitul lunii ianuarie, blocul ar putea fi pus în siguranță. Valoarea estimată a acestor lucrări este de 107.000 de lei + TVA şi este suportată de la bugetul local. Odată cu finalizarea lucrărilor de punere în siguranţă a blocului, se va elabora proiectul tehnic de consolidare. În paralel, se va continua expertizarea întregului versant, în zona cuprinsă între C.D. Gherea şi capătul străzii  Molidului. Locatarii blocului au fost cazați la Căminul de Bărâni din Noua. O parte dintre ei au preferat să meragă la rude. Ultima estimare a experților privind consolidarea blocului arăta că lucrările ar putea dura între 3 și 6 luni. 

Iată, pe larg, propunerea tehnică de punere în siguranță a imobilului:

„Astfel, pentru punerea în siguranţă a blocului se vor executa următoarele etape:

  1. Umplerea cavităţii, în paralel cu execuţia a 10 injecţii pe o adâncime de 9 metri, în aval de cavitate, la o distanţă de 3-4 metri de faţada din aval şi la o distanţă de un metru, între ele;
  2. Obturarea drenului, situat la mijlocul blocului, şi injectarea de material impermeabil în dren.

Umplerea cavităţii se va realiza cu un material cu permeabilitate redusă (practic, impermeabil), omogen din punct de vedere granulometric, care să aibă aproximativ aceeşi rigiditate cu terenul înconjurător. Compoziţia care se va folosi pentru umplerea cavităţii va fi, pentru un metru cub, următorul:

– ciment – 100 de kg,

– nisip, sort 0-3 – 1.500 de kg,

– bentonită – 50 kg,

– silicat de sodiu – 10 litri,

– apă – 400 de litri.

Materialul va fi introdus în straturi elementare de câte 25 de cm grosime, de la suprafaţă în jos. Se vor monta cel puţin două tuburi oblice, de la suprafaţă până la fundul cavernei. După întărirea materialului turnat în cavernă, la un interval de 2-7 zile se va injecta o nouă cantitate cu o presiune de 3-5 atmosfere, până la umplerea întregului spaţiu.

Drenul va fi obturat la ambele capete, eventual cu dopuri de beton, după care va fi injectat material cu 2-5 atm presiune, de asemenea, pînă la umplere. Limitarea presiunii este necesară pentru a evita penetrarea pardoselii subsolului”, se arată în comunicatul de presă al Primăriei Brașov.

Blocul de pe strada Molidului, a cărui fundaţie a rămas „în aer“, ar putea fi reabilitat în şase luni

 

 

 

 

 

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

2 Comentarii

  1. “batranii” de la caminul din Noua au un singur “i” in cazul de fata 🙂

  2. Pingback: Primăria caută un constructor care în schimbul a 127.000 de lei să întărească fundația blocului de pe strada Molidului sub care s-a format o gaură de mari dimensiuni - Biz Brasov

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*