Economic

fwdBV #15: Capitalul autohton rămâne sufocat de business-urile multinaționalelor

Din primele 100 de companii ale județului Brașov, într-un top realizat după cifra de afaceri, peste 50 de firme au proprietari români, în mare parte brașoveni.

Totuși, valoarea afacerilor realizate de companiile străine este mult mai mare decât cea realizată de firmele românești. O parte dintre business-urile autohtone, cum ar fi Delaco, de exemplu, au fost vândute între timp unor multinaționale, motiv pentru care business-urile focusate pe producție, care să aducă valoare adăugată, sunt tot mai puține. Dar cele care sunt au puterea și forța de a se lupta cu firmele cu capital majoritar străin.

În primele zece afaceri ale județului, găsim doar două firme antreprenoriale, ambele controlate de omul de afaceri Mihai Miron. Și acestea prin intermediul unor firme deschise în Statele Unite – Arrow Pharmaceutical, sau off-shore-uri din Cipru. Cele două firme se ocupă cu producția de medicamente și distribuția de produse farmaceutice. Totuși, fondatorul Europharm nu mai are activități de producție de medicamente la Brașov, fabricile fiind în județul Alba.

Prima companie industrială controlată de un om de afaceri brașovean este Bilka, clasată pe locul 17, firmă care a avut o creștere fulminantă în ultimii ani, producția de țiglă metalică fiind în continuare dezvoltată la Brașov pe suprafața a ceea ce s-a numit Hidromecanica 2, în urma unei tranzacții de 5,5 milioane de euro.

Strănii fac legea

Dacă în primele zece companii ale Brașovului și-au făcut loc nu mai puțin de șapte firme ale unor multinaționale, românilor nu le-a mai rămas decât să asigure fie servicii pentru acestea, fie să asigure lanțul alimentar al populației sau să asigure servicii către clienții casnici. Așa că între primele 100 de companii din județ se găsesc firme precum cele din grupul Sergiana, care produc carne, dar care operează și o rețea puternică de restaurante, sau Nadenka, o firmă care operează gogoșerii. Companiile din industria grea, cu câteva mici excepții, sunt însă apanajul străinilor.

În mare, capitalul român trage ponoasele perioadei de după revoluție, când în goana după un câștig rapid, noii „patroni” și-au umilit, în dese rânduri, angajații, pierzând astfel din credibilitate.

Totuși, Brașovul pare să ofere un cadru bun de dezvoltare pentru toate afacerile, fie ele cu capital autohton. Fie multinaționale.

Statistic, business-urile firmelor din județ au urcat în 2016 cu peste 5%, ajungând la o valoare de 9,4 miliarde de euro. Cea mai mare contribuţie a avut-o sectorul industrial, cu 44%, urmat de cel al comerţului, cu 33%, serviciile, cu 15%, construcţiile, cu 5% şi agricultura, cu 3%.

Cele mai multe firme din judeţul Braşov activează în domeniul serviciilor, 47%, urmate de comerţ, 29%, construcţii, 11%, industrie, 10% şi agricultură, 3%.

Firmele românilor au o rată a profitabilității mai mare

Potrivit datelor Camerei de Comerţ şi Industrie, 54,8% din totalul firmelor care au depus bilanţul pe 2016, au înregistrat profit. Cea mai mare rată a profitabilităţii a fost obţinută de sectorul serviciilor, cu un procent de 10,7%, urmat de agricultură, cu 8,9%, construcţii, 8%, industrie, 5,6% şi comerţ, 4%. În mare, firmele din servicii, agricultură și construcții au capital majoritar autohton. Străinii s-au folosit doar de forța de muncă din industrie aruncată în stradă de prostul management al statului și s-au concentrat pe ceea ce înseamnă industrie auto, dar au pătruns și în retail, cum ar fi Selgros, de exemplu.

În ce priveşte productivitatea pricipalelor domenii, comerţul conduce cu 500.329 lei per salariat, urmat de agricultură cu 294.530 de lei, industrie cu 290.176 de lei, construcţii cu 179.412 de lei şi servicii, cu 139.653 de lei.

Pentru varianta completă a articolului, detalii AICI.

Capitalul autohton rămâne sufocat de business-urile multinaționalelor

 

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*