Stiri Brasov

Buget pe minus cu 65 de milioane de lei pentru județul Brașov în 2018. Ce investiții sunt în pericol de a fi trecute pe linia moartă

Președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian Veștea, a tras astăzi un semnal de alarmă cu privire la problemele care vor apărea dacă bugetul alocat județului va fi aprobat în forma propusă de către Ministerul Finanțelor publice. După cum a precizat acesta, actualul proiect de buget pe anul 2018 diminuează bugetul județului Brașov cu un total de 65 de milioane față de bugetul anului 2017. Astfel, Brașovul va primi cu 52.308.000 lei mai puțin din veniturile din impozitul pe venit și din cote defalcate din impozitul pe venit, precum și o diminuare cu 12.696.000 lei din cote defalcate din TVA). Mai exact, dacă în anul 2017 repartizarea bugetară pentru județul Brașov a fost de 170.890 mii lei, propunerea bugetară pe anul 2018 este de 105.886 mii lei. „Această diminuare considerabilă periclitează în mod direct derularea contractelor aferente obiectivelor de investiții mai sus menționate și face imposibilă abordarea investițiilor viitoare. În administrația publică s-au aplicat și acele majorări salariale, astfel că dacă nu vom mai avea nici măcar sumele la nivelul alocat pentru acest an, vom fi nevoiți să realizăm mai puține investiții și să implementăm mai puține proiecte”, a subliniat Adrian Veștea.

Președintele CJ Brașov le-a transmis și o scrisoare deschisă celor 13 parlamentari ai județului, astfel ca să amendeze bugetul propus. „Chiar dacă avem o serie de proiecte finanțate din surse externe, pentru o serie dintre acestea trebuie să achităm de la bugetul județului cheltuielile neeligibile și cofinanțările. În lipsa fondurilor necesare, vom fi în imposibilitatea de a implementa aceste proiecte. De asemenea, nu a fost alocat nici un leu pentru echilibrarea bugetelor localităților. Este un lucru fără precedent de când fac administrație și avea consecințe pentru toate administrațiile publice, indiferent de culoarea politică”, a explicat președintele CJ Brașov.

Vă prezentăm în continuare proiectele de investiții care pot fi afectate odată cu diminuarea bugetului județului Brașov în baza propunerii de buget pe anul 2018:

 1. „Aeroportul Internațional Brașov – Ghimbav, Etapa a III-a”. În prezent se află în desfășurare procedura de licitație publică pentru contractarea constructorului ce va realiza Calea de rulare Alfa, platforma de îmbarcare-debarcare și extinderea rețelelor de canalizare și drenaj aferente pistei de decolare-aterizare. Valoarea estimată a acestor lucrări este de 42.284 mii lei. Pentru finalizarea întregului obiectiv de investiții, conform devizului general al Studiului de Fezabilitate mai este necesară alocarea sumei de 270.000 mii lei.
 2. „Consolidare și reabilitare Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov”. În prezent se derulează acest contract de execuție cu termen de finalizare iunie 2019. Conform contractului de execuție, Consiliul Județean Brașov trebuie să aloce, de la data prezentei până la finalizare, suma de 24.150 mii lei.
 3. Ministerul Sănătății va repartiza Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov un accelerator de particule pentru a asigura infrastructura necesară tratamentelor oncologice, domeniu deficitar în sănătatea publică brașoveană. Pentru a funcționaliza acest aparat Consiliul Județean Brașov trebuie să aloce o sumă aproximativă de 10.120 mii lei.
 4. „Modernizare drum interjudețean DJ 104 A, DJ 105 C și DJ 105 P”. Pentru acest obiectiv de investiții Consiliul Județean Brașov a semnat contractul de finanțare prin Programul Operațional Regional 2014-2020. Conform contractului de finanțare, Consiliul Județean Brașov trebuie să asigure contribuția proprie și cheltuielile neeligibile în sumă totală de 5.342 mii lei.
 1. „Modernizare drum interjudețean Covasna – Brașov care face legătura între drumul național DN 12 și DN 13”. Acest obiectiv se află în faza de contractare prin Programul Operațional Regional 2014-2020. Proiectul a trecut de faza de verificare a conformității administrative și eligibilitate, cât și de verificarea trehnică și financiară, fiind acceptat pentru finanțare. Conform hotărârii de aprobare a proiectului, Consiliul Județean Brașov trebuie să asigure contribuția proprie și cheltuielile neeligibile în sumă totală de 27.851 mii lei.
 2. „Modernizare, dotare și eficientizare energetică Spitalul Clinic de Obstetrică – Ginecologie Brașov”. Acest obiectiv se află în faza de contractare prin Programul Operațional Regional 2014-2020. Proiectul a trecut de faza de verificare a conformității administrative și eligibilitate, cât și de verificarea trehnică și financiară, fiind acceptat pentru finanțare. Conform hotărârii de aprobare a proiectului, Consiliul Județean Brașov trebuie să asigure contribuția proprie și cheltuielile neeligibile în sumă totală de 7.417 mii lei.
 3. „Reparații capitale, modernizare și eficientizare energetică a Unității de Asitență Medico-Socială de Pneumoftiziologie Sânpetru”. Acest obiectiv a fost contractat spre finanțare prin Programul Operațional Regional 2014-2020, proiect care a trecut de faza de verificare a conformității administrative și eligibilitate, cât și de verificarea trehnică și financiară, fiind acceptat pentru finanțare. Conform hotărârii de aprobare a proiectului, Consiliul Județean Brașov trebuie să asigure contribuția proprie și cheltuielile neeligibile în sumă totală de 2.365 mii lei.
 4. „Consolidarea, modernizarea și creșterea eficienței energetice a Spitalului Clinic de Psihiatrie și Neurologie Brașov”. Acest obiectiv se află în faza de evaluare prin Programul de finanțare POR 2014-2020. Conform hotărârii de aprobare a proiectului, Consiliul Județean Brașov trebuie să asigure contribuția proprie și cheltuielile neeligibile în sumă totală de 1,446 mii lei.
 5. „Modernizare și reabilitare DJ 104 L”. Acest obiectiv a fost contractat spre finanțare prin Programul Național de Dezvoltare Locală. Conform contractului de finanțare, Consiliul Județean Brașov trebuie să asigure contribuția proprie în sumă totală de 8.111 mii lei.
 6. „Modernizare și reabilitare DJ 112 C”. Acest obiectiv a fost contractat spre finanțare prin Programul Național de Dezvoltare Locală. Conform contractului de finanțare, Consiliul Județean Brașov trebuie să asigure contribuția proprie în sumă totală de 25.866 mii lei.
 7. „Modernizare DJ 102 G”. Acest obiectiv a fost contractat spre finanțare prin Programul Național de Dezvoltare Locală. Conform contractului de finanțare, Consiliul Județean Brașov trebuie să asigure contribuția proprie în sumă totală de 22.385 mii lei.
 8. „Modernizare DJ 108 B, DJ 105 B”. Acest obiectiv se află în faza de contractare prin Programul Național de Dezvoltare Locală. Conform contractului de finanțare, Consiliul Județean Brașov trebuie să asigure contribuția proprie în sumă totală de 1.590 mii lei.
 9. „Reabilitare DJ 105 – alunecare de teren”. Acest obiectiv se află în faza de contractare prin Programul Național de Dezvoltare Locală. Conform contractului de finanțare, Consiliul Județean Brașov trebuie să asigure contribuția proprie în sumă totală de 515 mii lei.
 10. „Reabilitare DJ 132”. Acest obiectiv se află în faza de contractare prin Programul Național de Dezvoltare Locală. Conform contractului de finanțare, Consiliul Județean Brașov trebuie să asigure contribuția proprie în sumă totală de 17.118 mii lei.
 11. „Pod peste râul Olt pe DJ 105 în localitatea Voila”. Acest obiectiv se află în faza de contractare prin Programul Național de Dezvoltare Locală. Conform contractului de finanțare, Consiliul Județean Brașov trebuie să asigure contribuția proprie în sumă totală de 1.311 mii lei.
 12. „Pod peste râul Olt pe DJ 131 P în localitatea Șercaia”. Acest obiectiv se află în faza de contractare prin Programul Național de Dezvoltare Locală. Conform contractului de finanțare, Consiliul Județean Brașov trebuie să asigure contribuția proprie în sumă totală de 1.035 mii lei.

În afara celor exemplificate mai sus, Consiliul Județean Brașov pregătește documentațiile tehnico-economice pentru o serie de investiții prioritare în domeniul protecției mediului, sănătății și infrastructurii de transport, obiective absolut necesare a fi realizate în perioada următoare și pentru care vor trebui alocate sume considerabile din bugetele multianuale ale județului.

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*