Economic, Stiri Brasov

Motorina s-a scumpit cu 10% în ultimele nouă luni. Prețul benzinei a crescut cu doar 7%

Preţul carburanţilor a crescut cu circa 8-10% din luna aprilie până în luna noiembrie, cel mai accelerat avans fiind cauzat de reintroducerea euroaccizei, începând cu 15 sep­tembrie.

Potrivit datelor colectate de ZF de pe site-ul OMV Petrom, cel mai mare distribuitor local de carburanţi, ben­­zina s-a scumpit cu cir­ca 7% din aprilie pâ­nă în noiembrie, în timp ce motorina s-a scum­pit cu peste 10% în acelaşi  timp.

Astfel, preţul me­diu al benzinei a fost în perioada apri­lie-no­iem­­brie de 4,93 lei/ litru, iar cel al mo­torinei a fost de 4,97 lei/litru. Spre com­paraţie, media anu­lui trecut, când euro­acciza era tot la ace­laşi nivel cu cel de acum, preţurile medii erau de 4,92 lei/litru de benzină şi de 4,75 lei/litru de motorină.

Reintroducerea euro­accizei a venit după ce la 1 ianuarie 2017 această taxă în va­loare de şapte eurocenţi în echivalent lei, intro­dusă de guvernul Ponta în 2013, fusese eliminată.

În şedinţa de pe 30 august, guvernul a aprobat Ordonanţa de modificare a Codului fiscal şi majorarea accizelor pentru benzină şi motorină gradual, în două etape: 0,16 bani/litru începând cu 15 septembrie 2017 şi încă 0,16 bani/litru începând cu 1 octombrie 2017, niveluri valabile până în anul 2022 inclusiv.

Ministerul Finanţelor a propus în luna august un proiect de ordonanţă, care ulterior a fost adoptat, privind revenirea euroaccizelor la combustibil la nivelul din 2016, după ce a constatat o scădere a încasărilor în prima jumătate a anului. Veniturile prognozate în plus ca urmare a acestei creşteri a accizelor sunt de 1,1 mld. lei în 2017 şi de 3,4 mld. lei în 2018.

Din preţul total al carburanţilor, jumătate repre­zintă taxele – incluzând aici acciza, TVA, euroacciza, iar jumă­tate sunt costurile com­paniei – care includ car­burantul, logistica, trans­portul, cheltuie­lile necesare pentru rafinare, co­taţiile internaţionale şi marja companiei petroliere.

 

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*