Stiri Brasov, Turism

Turism cu lacătul pe ușă. Redeschiderea turnurilor și bastioanelor Brașovului, blocată de birocrație

Guvernul trebuie să modifice o hotărâre emisă în 2002, pentru ca o serie de obiective turistice să fie transferate la proprietarul de drept, respectiv la Primăria Brașov, care să le repună în valoare.

Mai multe obiective de pe harta turistică a Brașovului nu pot fi vizitate, ci doar admirate de la distanță, după ce Curtea de Conturi a constatat, în urma unor controale efectuate în 2015 că, deşi acestea sunt înscrise în domeniul public al judeţului Braşov, de fapt ele au ca proprietar tabular Oraşul Braşov. Astfel, Curtea de Conturi a impus Consiliului Județean Brașov să le preia de la societatea Consilprest (care le administra) și să le predea apoi proprietarului înscris în Cartea Funciară, respectiv municipiul Braşov.

Procedura implică însă modificarea unei hotărâri de Guvern, astfel încât monumentele ce se regăsesc în inventarul municipiului Brașov, să fie radiate din inventarul bunurilor ce alcătuiesc domeniul public al județului, lucru care este însă de durată. „Am emis din luna septembrie hotărârea de Consiliul Județean prin care aceste obiective să treacă la proprietarul de drept. Documentația este depusă la Guvern în vederea modificării Hotărârii 972/2002 privind atestarea domeniului public al judeţului Braşov, precum şi al municipiilor, oraşelor şi comunelor din judeţul Braşov. După ce va fi emisă această hotărâre, comisia de predare – primire se va reuni și se va face predarea efectivă a acestora către proprietarul de drept”, a precizat vicepreședintele CJ Brașov, Adrian Gabor. În ultima ședință, Guvernul a aprobat o modificare a hotărârii din 2002, însă doar în ceea ce privește unele reglementări juridice la imobilul în care funcționează Maternitatea.

17 obiective vor trece la Primărie

Din actul guvernamental ar urma să fie radiate 17 poziții, care vor rămâne doar pe numele Primăriei Brașov. Printre acestea se numără Casa Sfatului, Turnul Negru, Cetatea Brașovului (incinta fortificată, latura vestică), Bastionul Postăvarilor, Cetatea Orașului Brașov (incinta fortificată, latura sud-vest), Bastionul Frânghierilor, Cetatea Orașului Brașov (incinta fortificată, latura nord vest), Turnul Alb, Turnul Măcelarilor, Bastionul Porții (pod fortificat peste pârâul Graft), Cetatea Orașului Brașov (incinta fortificată, latura nord-estică), turnul de apărare de pe strada Castelului 76-78, turnul de apărare de pe strada Castelului 154, turnul de apărare de pe strada George Barițiu nr 12 și Turnul Studenților (strada G. Barițiu nr 24). Conform hotărârii CJ Brașov din luna septembrie, predarea-primirea se va face printr-un protocol încheiat între cele două unități teritorial-administrative, în care se vor evidenția imobilele, valoarea lor de inventar actualizată, inclusiv investițiile realizate.

Primăria așteaptă să devină proprietar cu acte în regulă pentru a putea reintroduce aceste bastioane și turnuri în circuitul turistic. „Așteptăm predarea acestor obiective și vrem să creăm un concept unitat, atât pentru promovarea turnurilor și bastioanelor, cât și a grotelor. În vederea conturării acestui concept, vom avea discuții cu toți actorii interesați, cum ar fi Muzeul Județean de Istorie sau Direcția Județeană de Cultură”, a precizat Sorin Toarcea, purtătorul de cuvânt al Primăriei Brașov.

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

Un comentariu

  1. Pingback: Monumentele nimănui. Turnul Alb s-a umplut de inscripții „de dragoste” - Biz Brasov

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*