Imobiliare, Stiri Brasov

O casă de pe strada Stâncii din Brașov, premiată în cadrul Bienalei de Arhitectură Transilvania

O casă din Brașov a fost premiată în cadrul Bienalei de Arhitectură Transilvania-BATRA 2017, care a avut loc la Cluj-Napoca în perioada 7 – 15 octombrie 2017.

Proiectul „Casa cu Panoramă – Recuperarea memoriei unei case vechi, Brașov realizat de către arh. Attila Kim din Cluj împreună cu Chiș Gabriel și Alexandru Szuz-Pop” a fost desemnat câștigător în cadrul secțiunii „Arhitectura Locuinței Individuale” unde au fost înscrise 9 proiecte. Casa este situată pe strada Stâncii din Brașov și a fost construită în perioada interbelică.
Juriul a apreciat că proiectul este unul excepțional atât prin povestea sa, cât și prin complexitate și raportare la context. Juriul apreciază simplitatea materialelor ca și contrapondere la complexitatea volumetrică a casei în relație cu situl.

Proiectul a vizat reconstrucția după o renovare defectuoasă care a dus la pierderea casei. Obiectivele principale au fost reproiectarea clădirii, păstrarea pieselor nou construite și aducerea unui omagiu contemporan casei pierdute.

„Forma clădirii originale, o casă tipică cu un volum principal simetric și o extindere secundară, a fost punctul nostru de plecare. Reconstrucția imitativă anterioară a utilizat aceeași amprentă ca clădirea originală, definind poziția pe teren. Prezentul proiect a propus o rearanjare funcțională și o nouă abordare a volumului și a expresiei sale. Casa fiind vizibilă din centrul orașului, obiectivul era să definească o siluetă discretă, care să se suprapună cu fundalul natural și să utilizeze finisaje schematice, cum ar fi ardezie, transformând casa într-un model care reprezintă chintesența amintirii casei vechi. Principalele constrângeri de proiectare au fost definite de piesele deja construite și de noul acces la clădire. Dezvoltările sitului, anterioare renovării, au schimbat poziția accesului, plasându-l pe panta din spatele clădirii, la primul etaj. Casa inițială și proiectul ultimei reconstrucții aveau zona principală de zi la parter și dormitoarele de la primul etaj, ceea ce nu era potrivit pentru noua intrare”, spun proiectanții.

 

 

 

 

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*