Imobiliare

Românii, cei mai optimiști din Europa la capitolul afaceri imobiliare. Trei din patru români speră că anul viitor prețul locuințelor va crește

Trei din patru români se așteaptă ca prețul locuințelor să crească în următorul an. Țara noastră este „campioana optimismului” în Europa din acest punct de vedere, potrivit rezultatelor celui de-al șaselea studiu anual ING Internațional Survey Homes and Mortgages 2017. În schimb, doar trei din cinci europeni se așteaptă că prețul caselor să crească în următoarele 12 luni și toți atâția spun că deja prețul caselor este mare.

România conduce clasamentul, 72% dintre respondenți considerând că prețul caselor va crește în următorul an, urmată de Spania (66%) și Cehia (65%). Clasamentul poate fi explicat prin faptul că cele trei țări au o economie în creștere. Pe de altă parte, în Marea Britanie, procentul celor care cred că prețul caselor va crește s-a diminuat din 2016 cu 13 puncte procentuale, de la 57% la 44%.

Cu toate acestea, ultimele date ale Fondului Monetar International  indică o creștere constantă în unele țări a prețurilor pentru locuințe în raport cu veniturile, ceea ce înseamnă că acestea devin mai puțin accesibile. Studiul ING a ajuns la o concluzie similară, unde trei din cinci (61%) europeni cataloghează locuințele că fiind prea scumpe.

Cheltuieli mai mare cu locuinețele, decât estimările

În timp ce prețurile continuă să crească, consumatorii pot pica în plasa unei false senzații de securitate și pot face un efort financiar mai mare în consecință, pentru a beneficia un preț mai favorabil.  În Europa, două din cinci persoane (41%) care și-au bugetat costurile totale pentru o locuința recunosc că au depășit sau au fost la limită de sus a sumei bugetate inițial. În plus, un sfert (23%) dintre respondenții europeni au cheltuieli de mentenanță sau administrative mult mai mari decât anticipaseră. Nu mai puțin de 20% dintre respondenți se confruntă cu dificultăți în plată raței sau chiriei la casă.

În consecință, multe persoane pot rămâne fără venituri disponibile pentru alte cheltuieli sau economii. Tendința este confirmată și de rezultatele studiului ING Internațional Survey Savings 2017 , distribuit la începutul acestui an, ce a arătat că 29% dintre europeni nu au niciun fel de economii. Dintre cei 71% care declară că au economii, mai bine de o treime au economisit mai puțin de echivalentul a trei salarii, devenind vulnerabili în față unor evenimente neprevăzute sau în cazul în care își pierd locul de muncă.

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*