Economic, Stiri Brasov

CJ Brașov a cerut Guvernului 25,7 milioane de lei pentru funcționarea unor instituții subordonate și a primit… 4,9 milioane de lei. Practic, nu sunt bani pentru protecția copilului, învățământul special și nici pentru susținerea proiectelor primăriilor

Guvernul a fost zgârcit cu Brașovul și la ultima rectificare bugetară, astfel că pentru unele instituții din subordinea Consiliului Județean Brașov nu mai sunt bani pentru funcționare. Președintele CJ Brașov, Adrian Veștea, a precizat că suma totală solicitată Guvernului a fost de 25.761.000 de lei, însă după rectificare, au fost aprobate 4.922.000 de lei. „Sumele pe care le-am solicitat provin în urma unor fundamentări efectuate în conformitate cu prevederile legale. De exemplu, pentru susținerea sistemului de protecție a copilului am solicitat 6 milioane de lei, dar am primit 1,9 milioane de lei. În conformitate cu prevederile legale, noi trebuie să punem ca și procent pentru funcționarea sistemului de protecție a copilului 10%, iar 90% trebuie să vină de la bugetul de stat din sumele defalcate din TVA. Practic de la bugetul de stat au venit doar 67%, iar noi trebuie să punem restul de 33%”, a explicat Veștea.

Aceeași situație este și în cazul susținerii centrelor publice pentru persoane cu dizabilități din județ, unde s-au solicitat 15.762.000 lei, dar s-au primit 793.000 de lei. Cea mai gravă situația este însă în cazul învățământului special, unde nu sunt fonduri pentru plata salariilor până la finele anului. „Am solicita Guvernului la această rectificare bugetară 2,2 milioane de lei și nu am primit nimic. În conformitate cu prevederile legale, bugetul destinat acestui capitol ar trebui asigurat în proporție de 93% din cotele defalcate din TVA, iar 6,8% plătite din bugetul județului. Ținând cont că nu s-a alocat nici un leu, salariile nu sunt acoperite decât în procent de 89% pentru acest an”, a subliniat președintele CJ Brașov

De asemenea, Guvernul a emis o lege privind acordarea de tichete de vacanță, însă de plata acestora trebuie să se ocupe tot administrațiile publice. „Guvernul a decis să se dea angajaților din sistemul bugetar tichete de vacanță, dar este ca și în cazul majorărilor salariale, în funcție de plafoanele pe care le ai. Se dă practic o lege care le dă speranțe oamenilor, dar de fapt nu sunt bani, și apoi tot autoritatea publică trebuie să găsească o soluție pentru a împăca pe toată lumea. Valoarea tichetelor de vacanță pentru angajații din subordinea CJ Brașov este de 8.167.000 de lei pentru care nu avem bugetare. Acestea trebuie date până anul viitor în iunie, în funcție de resursele bugetare. Nu ai de unde să iei banii de la alte capitole, decât de la investiții. Practic și acestea au fost aruncate în curtea administrațiilor publice, ca să se descurce ele apoi cu angajații. Pentru toate activitățile pentru care nu sunt fondurile necesare în vederea funcționării vom fi nevoiți să tăiem din fondurile alocate pentru anumite investiții. O să vedem de unde și cum facem, fiindcă nu putem tăia de la cele care sunt deja în procedura de achiziție și au fost contractate. Practic pentru susținerea centrelor publice pentru persoane cu handicap, în conformitate cu legea, 90% din fonduri trebuiau să vină de la bugetul de stat, iar 10% de la noi, dar am primit de la Guvern numai 21%, iar 79% sunt bani puși de CJ din alte surse, cum ar fi din sumele alocate pentru spitale sau pentru aeroport”, a punctat Adrian Veștea.

Nu în ultimul rând, Guvernul n-a alocat județului Brașov niciun leu din sume defalcate din TVA și din impozitul pe venit pe pentru echilibrarea bugetelor locale, astfel că localitățile județului Brașov nu vor primi nimic în plus.  

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*