Social, Stiri Brasov

„Inventar” pe bani europeni al celei mai mari comunități de romi din Europa de Est. Gârciniul ar putea accesa 7 milioane de euro pentru a se civiliza

Foto: Asociația Proactivi pentru Gârcini

Ținând cont că în datele oficiale în această comunitate, aflată la câțiva kilometri de Brașov, sunt doar puțin peste 300 de romi, deși numărul acestora depășește 11.000, autoritățile vor realiza un recensământ real, pe baza căruia se va contura și strategia de dezvoltare a zonei, care va fi de fapt baza pentru accesarea unor finanțări nerambursabile.

În municipiul Săcele, la câţiva kilometri de Braşov, mai precis în cartierul Gârcini, trăieşte cea mai mare comunitate compactă de romi din România și chiar din Europa de Est. În această zonă trăiesc, potrivit estimărilor asociaţiilor reprezentanţilor acestei etnii, peste 11.000 de persoane. Chiar dacă în 2011 a fost efectuat un recensământ al populației, datele nu sunt concludente, ținând cont că mulți dintre localnici nu au oferit informații reale, ori nu și-au declarat deloc identitatea, astfel că, după cum a precizat primarul Virgil Popa, în statisticile oficiale figurează doar 7.000 de persoane în acest cartier, și, numai 324 de persoane de etnie romă, restul declarându-se români sau maghiari.

Faptul că nu au fost declarate datele reale a făcut și ca autoritățile să nu poată accesa finanțări nerambursabile pentru dezvoltarea unor proiecte de care această comunitate marginalizată ar fi avut nevoie, ținând cont că zona nu are apă potabilă curentă sau canalizare. Tocmai pentru a rezolva aceste probleme, autoritățile prin Asociația Grupul de Acțiune Gârcini au reușit să obțină o finanțare prin Programul Operațional Capital Uman, în vederea elaborării unei strategii de dezvoltare locală pentru această comunitate, care este absolut necesară pentru a accesa fonduri europene nerambursabile. După cum a declarat Sorin Ganea, managerul de proiect, activitățile vor începe cu efectuarea unui recensământ real al populației și al nevoilor acestora. Alături de operatorii care vor merge pe teren vor fi însă și lideri ai comunității de romi, astfel încât localnicii să fie mai cooperanți și să ofere datele de care  care este nevoie în vederea conturării strategiei, după cum a precizat Sorin Ganea. „Vor fi între 10 și 20 de operatori care vor realiza acest recensământ, care va demara în cel mult o săptămâna. Acesta va trebui finalizat cel târziu până în prima săptămână a lunii octombrie, ținând cont că strategia de dezvoltare va trebui realizată până în data de 13 noiembrie”, a explicat Sorin Ganea. Pentru a realiza strategia de dezvoltare și recensământul, Grupul de Acțiune Locală Gârcini – din care fac parte atât autoritățile locale și cele județene, cât și asociații locale, agenți economici și instituții de învățământ -, a obținut prin Fondul Social European suma de 227.107,7 lei la care se adaugă 11.355,38 lei finanțare nerambursabilă din bugetul național.

Primarul Virgil Popa a precizat că aproximativ 97.000 de lei din aceste fonduri vor fi folosiți pentru realizarea recensământului. „Recensământul va viza atât situația gopodăriilor, cât și a persoanelor, vom delimita arealul zonei și vom identifica exact nevoile comunității. În vederea realizării recensământului, am avut deja întâlniri cu liderii comunității, care și-au manifestat sprijinul, fiindcă altfel demersul ar fi unul artificial. Vrem ca prin elaborarea acestei strategii și conturarea de proiecte să ridicăm standardul de viață și din această comunitate marginalizată. Avem în vedere atât proiecte pe partea educațională, ținând cont că prioritatea zero la acest capitol este construcția unei școli unde să poată învăța 2.000 de elevi, actuala școala fiind mult subdimensionată, dar și proiecte de infrastructură, deoarece în ultimii 27 de ani în acest cartier nu s-a investit mai deloc. Nu este apă potabilă, sunt doar câteva cișmele stradale, nu există canalizare și sunt probleme și în ceea ce privește alimentarea cu energie electrică”, a declarat primarul municipiului Săcele. 

Acesta a precizat că odată conturată strategia, s-a putea atrage 7 milioane de euro pentru implementarea proiectelor, evaluarea strategiei urmând să fie efectuată până în luna ianuarie a anului viitor, în conformitate cu termenele asumate de Guvern. „Implementarea proiectelor se va face în perioada 2018 – 2013 și vrem ca fondurile europene să le folosim cu prioritate pe proiecte de infrastructură, pentru înființarea unui dispensar în acest cartier, deoarece doar o mică parte a locuitorilor sunt însriși la un medic de familie, dar și pentru creșterea siguranței cetățeanului”, a subliniat Virgil Popa.

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

Un comentariu

  1. Pingback: Mai bine de jumătate din populația celui mai mare cartier de romi din țară este formată din minori. Peste 60% din femei au dat naștere unui copil înainte de vârsta de 18 ani - Biz Brasov

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*