Stiri Brasov

FOTO – VIDEO: Primele mașini de curse electrice din România, testate de către elevii de la „Info”, în curtea școlii

30 de elevi de la Colegiul Național de Informatică Grigore Moisil din Brașov au construit primele mașini electrice de curse din România. Acestea au fost prezentate publicului cu ocazia deschiderii noului an școlar și se vor întrece „pe circuit” în parcarea de la Coresi, pe 23 septembrie, 

 Pentru 30 de elevi de la Colegiul Național de Informatică Grigore Moisil vacanța de vară a însemnat și muncă. Aceștia au lucrat în echipe timp de două luni pentru a construi primele mașini electrice de curse din România. Astăzi, în prima zi de școală, aceștia au prezentat cele trei monoposturi pe care le-au construit în vacanță colegilor, profesorilor, dar și curioșilor care au avut ocazia să le vadă în acțiune. „Fiecare monopost este echipat cu câte un motor electric de 240 de volți, care este alimentat de două baterii pe plumb de 12 V. Acest motor generează un cal putere, iar autonomia este de aproximativ o oră și jumătate. Fără caroserie, mașina are 90 de kg”, a explicat Andrei Dumitru din partea companiei Siemens Industry Software, care a fost parteneră în proiectul derulat de elevi și finanțat prin Fondul Științescu.

Elevii au lucrat în echipă și fiecare a venit cu câte o inovație pentru a îmbunătăți performanțele mașinilor de curse. Totodată, fiecare dintre cele trei echipe a fost coordonată de profesori din cadrul liceului (Șerban Manuela, Nițulescu Laura, Mastan Titu și Schiller Monica) și îndrumată tehnic de specialiști din cadrul companiei Siemens Industry Software şi studenţi ai echipei BlueStreamline din cadrul Universităţii Transilvania, prima echipă de studenţi din România care a proiectat şi construit un monopost pentru competiţia Formula Student „Modelul a fost creat la început virtual cu ajutorul unui soft, iar apoi a fost construit și fizic. Fiecare echipă a venit cu câte o propunere inovatoare, de exemplu instalarea unor senzori de temperatură la baterii, senzori de consum sau senzori de viteză. S-au făcut deja și primele teste pe un circuit omologat din județ, iar viteza maximă atinsă a fost de 42 km/oră”, a declarat Călin Husar, coordonator tehnic al proiectului din partea companiei Siemens.

Monoposturile au fost testate astăzi și în curtea colegiului, urmând ca zilele viitoare, elevii să le monteze și caroseriile, al căror design l-au conceput tot cu ajutorul unui soft special. Cele trei mașini electrice se vor întrece în prima cursă de monoposturi electrice din România, care va avea loc pe 23 septembrie, în parcarea Coresi Shopping Resort. Echipa câștigătoare ar urma să reprezinte România la un campionat internațional al monoposturilor electrice care va avea loc în Anglia.

Proiectul derulat de către colegiul brașovean este unul dintre cele 10 proiecte finanțate prin programul Fondul Științescu Brașov, dezvoltat de Fundația Comunitară Brașov, alături de Romanian-American Foundation, cu sprijin financiar din partea partenerilor Siemens Industry Software, Benchmark, Viessmann, Turist Info.ro şi Hastag Kiwi. În perioada 2017-2018, la ediția pilot a Fondului Științescu, 10 echipe care implică elevi, părinţi, profesori şi oameni pasionaţi de STEM (științe, tehnologie, inginerie, matematică) dezvoltă împreună proiecte care explorează lumea fascinantă a ştiinţelor: laboratoare interdisciplinare de matematică, programe de robotică, ateliere şi târguri de ştiinţe, maşini de curse şi dispozitive de studiu al fenomenelor meteorologice.

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*