Stiri Brasov

Strategie „vintage” în turism: Drumul către Bran rămâne plin de gropi și în 2018

Modernizarea unuia dintre cele mai circulate drumuri turistice din ţară, DN73, care traversează zona Bran-Moieciu-Fundata, se face cu paşi de melc, din cauza proceselor tehnologice greoaie aplicate de constructor, care este nevoit să asflateze bucăţi de câte 500 de metri pătraţi şi apoi să ia o pauză de peste două săptămâni. Mai mult, constructorul nu poate avansa un termen pentru finalizarea lucrărilor din cauză că nu tot tronsonul de lucrări este autorizat, astfel că nici la sfârşitul anului viitor turiştii nu vor putea circula pe noul drum.

Drumul Național 73, care este unul de inetres turistic pentru că face legătura cu stațiunile montane Bran – Moieciu – Fundata, a intrat în șantier pe tronsonul din județul Brașov abia din data de 20 iunie 2017 prin proiectul de modernizare cu fonduri europene, deşi contractul a fost semnat încă din 2011 de către Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR). Potrivit Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri (DRDP) Braşov, lucrările nu pot fi terminate nici până la sfârşitul anului 2018, deorece totul depinde de obţinerea acordurilor de mediu, drumul traversând câteva Situri NATURA 2000. Acest lucru întâzie obţinerea autorizaţiilor de construire. Lucrarea face parte din proiectul de modernizare a DN73, care se întinde pe 104 km, de la Piteşti – Câmpu Lung – Braşov. În judeţul Braşov, constructorul ar trebui să modernizeze 36 de km, dar nu pentru tot tronsonul a obţinut autorizaţii. „Am avut la un moment dat un blocaj tehnologic, am avut o problemă de logistică, nu am putut furniza un anumit material din Argeş şi a trebuit să căutăm o sursă de furnizare din Braşov. Conform managementului de trafic, care este impus printr-un acord de CNADNR şi Poliţia Română, permite lucrul doar pe secţiuni de drum de 500 de metri, cu interval de 1 km între ele. Deci, lucrăm cu casete de 500 de metri pătraţi şi din momentul în care începem excavaţia unei casete, datorită tehnologiilor şi materialelor pe care trebuie să le folosim conform proiectului şi caietelor de sarcini, durează între minimum două săptămâni şi trei săptămâni maximum, în condiţii de vreme favorabilă“, a declarat Bogdan Mitache, director de proiect la Asocierea Azvi-Straco.

Potrivit constructorului, în acest moment se lucrează la montarea bordurilor şi trotuarelor pe câte un km din localităţile Bran şi Tohanul Nou şi pe 4 kilometri în Cristian. „În momentul acesta, în judeţul Braşov avem autorizaţie pentru doar o parte din sectorul de drum de 36 de km, din care 24 sunt autorizaţi. Aceşti 24 de km pot fi finalizaţi până la sfârşitul anului viitor, cu siguranţă, anul acesta având în plan să finalizăm secţiunea de la ieşirea din Braşov către Cristain şi de la Moieciu de Sus până la Tohanul Nou“, a adăugat Bogdan Mitache.

Conform Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri (DRDP) Braşov contractul a fost semnat în anul 2011, va expira în 19 septembrie 2017 şi va fi făcut un act adiţional de extindere de termen. „Constructorul a avut un debut mai timid. După minivacanţa din 15 august se poate vedea şi pe drum că şi-a revenit, ritmul lucrărilor este altul. Toate lucrările începute, o parte din ele se vor finaliza pentru pregătirea sectorului de drum pentru a intra în iarnă, adică toate casetele deschise la ora actuală şi care se vor mai deschide până în 30 octombrie cel mai târziu, se vor închide şi pe anumite sectoare de drum se va turna şi asfalt. Pot să vă spun sigur că şi anul viitor se va lucra sigur şi în funcţie de obţinerea autorizaţiilor vom putea să avansăm şi un termen de finalizare a lucrărilor“, a declarat Adriana Necula, directorul Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri (DRDP) Braşov. Între timp, circulaţia pe DN73, între Cristian şi Bran, se defăşoară semaforizat, iar şoferii sunt nevoiţi să aştepte zeci de minute în trafic.

Potrivit DRDP Braşov, lucrarea va avea o garanţie de 10 ani, iar valoarea totală a proiectului este de 30 de milioane de lei, bani obţinuţi prin Programul Operaţional de Investiţii Majore.

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*