Stiri Brasov

Fundația Hospice Casa Speranței a primit 60.000 de lei din decontări ilegale de servicii medicale

Fundația Casa Speranței Hospice a intrat în morișca decontărilor ilegale de servicii medicale la CASMB în ianuarie 2016. Până în iulie 2017, fundația a primit aproximativ 60.000 lei, bani cu care a fost prejudiciat fondul de asigurări de sănătate gestionat de CASMB. Conform stenogramelor din dosarul de corupție, Fundația Hospice deconta servicii fictive prestate de asistenți, iar pacienții care nu aveau recomandare medicală pentru a fi îngrijiți la domiciliu erau băgați în sistem ca beneficiari ai acestui serviciu, scriu jurnaliștii de la România Liberă.

Hospice, imagine publică de vis

Fundația Hospice Casa Speranței este o organizație înființată în 1992, la Brașov, de către englezul Graham Perolls. Director executiv al fundației este Alexandru Pădureanu. Cei de la România Liberă au încercat să vorbească cu Pădureanu, dar li s-a transis că acesta nu mai lucrează acolo.  De fundație se ocupă Mirela Nemțanu, care a transmis că îi va contacta pe jurnaliști (ceea ce nu s-a întâmplat până la închiderea ediției).

Viziunea organizației este „ca, în România, toți pacienții cu boli incurabile să beneficieze de servicii adecvate de îngrijire paliativă, la momentul potrivit, pentru a trăi cu demnitate fiecare clipă, alături de cei dragi“, după cum se menționează pe site-ul de internet al fundației. În septembrie 2014, fundația a deschis un centru în București pentru a oferi îngrijire la domiciliul bolnavilor incurabili, în regim ambulatoriu şi în spitalele de stat de către echipele fundaţiei.

Mari companii private au sponsorizat generos această fundație în ultimii ani, organizația având o imagine publică impecabilă.

Ghid de falsificat nota de plată a Casei de Asigurări

Angajații Hospice care au „șmenuit” documentele fictive erau ajutați de Jeana Sardare, funcționar angajat la CASMB. Conform uneia din stenograme, Jeana Sardare a solicitat falsificarea raportării lunare de servicii medicale și a programului de lucru pentru asistentul medical Ion Anton Diaconu pentru a evita constatarea neconcordanțelor și pentru a fi plătite servicii neprestate. „Ați băgat în raportare pe DIACONIU ION ANTON pe data de întâi care el, pe data de… el, lunea, nu are program de lucru.

Are miercuri, joi, vineri, sâmbătă şi duminică. Lunea nu are”, îi spunea angajata Casei de Asigurări unei reprezentante a fundației. Interlocutoarea îi răspundea astfel: „De fapt, şterg ziua aia… Că bănuiesc că nu mai pot să modific”.

Jeana Sardare: “Nu ştiu. Vezi dacă poţi să o bagi p-asta care ai trimis-o din doi încolo. Sau dă-mi-l sau faci altceva! Dă-mi la el un program de ore suplimentare. O oră. Cât a fost la ăsta. Dă-mi un program de lucru de o oră suplimentară şi îl bag suplimentar pe întâi a cincea şi… Îi dai o oră suplimentară şi îi băgăm o oră suplimentară acolo şi nu-ţi mai respinge”.
Interlocutoarea: „O oră suplimentară, cum ar veni pe…”
Jeana Sardare: „Pe întâi a cincea. De la… până la… De la 18 la 19… suplimentar a lucrat el aşa şi s-a dus la ăsta”.
Interlocutoarea: „O chestie scrisă de mână sau…”
Jeana Sardare: „Nu. Într-un tabel. Într-un Excel, cum e un pontaj de ore, da? Vorbeşte la resurse. E un pontaj de lucru de luni până… de pe întâi până pe 31, aşa îi faci şi lu’ ăsta şi îi pui doar pe data de întâi o oră suplimentară”.

Decontare fără recomandarea medicului

Dintr-o altă stenogramă reiese că Jeana Sardare găsise o soluție să fie înregistrată o cerere de îngrijiri medicale la domiciliu fără recomandare medicală, pentru un pacient de la Fundația Hospice.

Interlocutoarea: „Sărut mâna! Îmi cer scuze! Vă mai deranjez cu o întrebare: pacientu’ are mâine programare la oncolog, mâine după-amiază. Joi se mai pot depune dosare sau…?”

Jeana Sardare: „Păi, o să se termine banii mâine… îl depui fără recomandare. Și mi-o aduci repede…. Cu toate celelalte şi vedem. Îmi dai număru’ de dosar şi-l sustrag de acolo şi stau cu curu’ pe el. Vii tu sau cineva, nu…. Vorbim ori mâine după-masă, ori poimâine dimineaţă la prima oră!”.
strategic

SIUI, protejat de SRI și STS

Magistrații de la Curtea de Apel București au decis arestarea preventivă a 14 persoane pentru 30 de zile, în frunte cu generalul de brigadă (r) Marian Burcea, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Ovidiu Munteanu, șeful Casei de Asigurări București, Nicolae Sergiu Ciobanu, finul ambasadorului George Maior, mai multe funcționare de la Casa de Asigurări, avocata Cristina Manta, dar și afaceristul Răzvan Mihai Mischie într-un dosar legat de decontările fictive la Casa de Asigurări de Sănătate, instrumentat de DNA.

Proasta gestionare a unui sistem informatic a făcut ravagii și în acest caz. Implementarea proiectului SIUI (Sistemul Informatic Unic Integrat) a început cu probleme încă din primul moment, în anul 2003. După aproape 14 ani, proiectul de informatizare a sistemului medical românesc a fost penetrat în stil românesc de afaceristul Răzvan Mihai Mischie. Acest sistem conține toate informațiile medicale ale românilor care sunt depozitate electronic. Printre informațiile din sistem se regăsesc rețeta electronică și dosarul medical al oricărui român. O uriașă cantitate de date administrată de oameni cu diferite niveluri de acces și păzită de SRI și STS.

 

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

Un comentariu

  1. Pingback: HOSPICE Casa Speranței este transparentă în scandalul decontărilor ilegale făcute de CASMB - Biz Brasov

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*