Social, Stiri Brasov

Vaccinarea devine obligatorie de la 1 ianuarie 2018. Noul proiect de lege prevede şi sancţiuni

Proiectul de lege privind vaccinarea în România a fost adoptat de Guvern şi prevede obligativitatea vaccinării cu dozele obligatorii din Calendarul Naţional de Vaccinare. Mai mult, Guvernul anunţă şi sancţiuni pentru actorii implicaţi în procesul de vaccinare, inclusiv pentru părinţi, fără să fie specificate cuantumurile amenzilor. 

Răspunderea privind prezentarea copilului la vaccinare revine părinților, reprezentantului legal sau, după caz, persoanei care se ocupă de creșterea și îngrijirea unui copil în baza unei măsuri de protecție specială. În cazul vaccinării obligatorii, consimțământul pentru vaccinare se prezumă ca fiind dat, iar refuzul de vacccinare a copilului se face în scris.

La intrarea în colectivitate a copiilor, vaccinurile obligatorii sunt cele împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, rujeolei, rubeolei, oreionului, hepatitei B. Instituția are obligația de a solicita prezentarea unei adeverințe, emisă de către medicul de familie care are în evidența sa persoana respectivă, care să ateste efectuarea, respectiv neefectuarea vaccinărilor obligatorii.

De asemenea, proiectul de lege prevede înființarea și funcționarea unui Grup Tehnic de Coordonare a Activităților de Vaccinare (GTCAV), comisie consultativă a Ministerului Sănătății, cu rol în elaborarea Strategiei Naționale de Vaccinare și coordonarea activității de vaccinare la nivel național. Principala atribuție a acestui GTCAV este de  analizare a  politicilor de sănătate naționale și internaționale și recomandarea de  politici naționale de imunizare optime.

De asemenea, actul normativ stabilește constituirea unui stoc de rezervă de vaccinuri și consumabile, cel puțin egal cu necesarul anual, cu termen de valabilitate minim 18 luni. Acest stoc va fi folosit în situații epidemiologice speciale sau în cazul înregistrării unor discontinuități de aprovizionare la nivelul producătorilor de vaccinuri.

Statul român, prin Ministerul Sănătății, își asumă asigurarea condițiilor pentru diagnosticul și tratamentul optim al oricăror reacții adverse ale vaccinării, precum și compensarea oricăror efecte de durată, dacă sunt dovedite relațiile de cauzalitate.

Proiectul de lege privind organizarea şi finanţarea activităţii de vaccinare a poulaţiei din România a fost adoptat de Guvern şi urmează să fie transmis Parlamentului spre dezbatere şi adoptare şi ar putea intra în vigoare la 1 ianuarie 2018.

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*