Social, Stiri Brasov

În lupta cu pesta porcină, un trofeu de mistreț poate ajunge la 1.000 de euro

Pesta porcină africană riscă să se extindă și pe teritoriul României, astfel încât Guvernul ia măsuri pentru prevenirea şi combaterea acesteia.

Programul naţional de supraveghere, prevenire şi control al pestei porcine africane a fost aprobat miercuri de Executiv, în condiţiile în care România se află în situaţia de risc iminent faţă de această boală. Finalitatea programului este aceea de a stabili măsuri armonizate de biosecuritate, profilaxie şi control în situaţii epidemiologice de creştere a riscului. Pentru a împiedica răspândirea bolii, una dintre directivele date de Guvern prin acest act normativ este de „atingere a unei densități mai reduse a porcilor mistreți, până la un nivel acceptabil, sub 0,5 mistreţi pe kilometri pătrat”.

În zona Brașovului, nu sunt probleme în acest sens, directorul Regiei Publice Locale a Pădurilor Kronstadt, Dan Olteanu, susținândn că densitatea stabilită prin recentul act normativ nu este depăşită pe cele 12.500 de hectare de fond cinegetic pe care le administrasă. „Ne încadrăm în limita stabilită de Guvern, mai ales că anul acesta ni s-au aprobat şi o cotă de 25 de exemplare, acestea putând fi recoltate sau vânate, dacă produc pagube în gospodăriile oamenilor. În principiu, scopul nostru nu este de a se vâna. Anul trecut am avut o cotă de 24 de exemplare şi au fost recoltate 17 exemplare care produceau pagube. În aceste situaţii evităm să femelele sau masculii alfa”, a precizat directorul Regiei Lcoale a Pădurilor Kronstadt, Dan Olteanu. Totuși, trofeele de mistreț se vând însă la un preț destul de bun, astfel că prevederile actului normativ vin ca o „mană cerească” pentru pasionații de vânătoare.  După cum a precizat Dan Olteanu,  în cazul masculilor, poate trece de 1.000 de euro. „În funcție speciile de arbori, densitatea optimă diferă de exemplare de mistreț diferă, fiind mai mare în zonele cu specii de foioase (fag și stejar) și mai mică în pădurile de conifere”, a mai explicat Dan Olteanu.

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*