IT, Stiri Brasov

fwdBV #12: Industria IT – drumul lung de la producție spre creație

Sectorul economic care se ocupă de tehnologia informației are parte în mediul social din România de o aură de spațiu profesional magic, fabulos, paradisiac, din care face parte o elită greu penetrabilă și exclusivistă a societății și care asigură norocoșilor implicați bunăstare, venituri mari, muncă ușoară (se desfășoară la birou, nu?), conexiuni internaționale intense, oportunități de călătorie mult superioare mediei, acces facil la bunuri și servicii din categoria premium și multe alte beneficii demne de invidiat.

În ciuda aparențelor care încurajează o imagine precum cea invocată, cred că este utilă o demitizare a acestui nucleu socio-profesional și economic, dublată de o înțelegere profundă a beneficiilor, inconvenientelor, oportunităților și pericolelor care caracterizază mediul activ în sectorul tehnologiei informației.

Să fim bine înțeleși: cu câteva excepții notabile, puternice ca și surse de inspirație și modele de afaceri și, prin cultura pe care au reușit să o construiască, dătătoare de speranțe pentru fundamentarea unei noi viziuni locale, industria IT românească seamănă perfect ca și funcționalitate concretă și model de business cu celelalte industrii relevante de astăzi de la noi. Adică este caracterizată de filializarea unor afaceri vestice, bazată în principal pe costurile de operare și de externalizarea de către occidentali a unor sarcini creative care solicită competențe de nivel mediu sau inferior și a unora repetitive, care țin în principal de procesele rutiniere de business (contabilitate, relații cu clienții, telemarketing etc). Cum ar veni, un fel de lohn, în care materialul textil sau de marochinărie este înlocuit de date, de informație computerizată.

Desigur, munca în acest sector se plătește considerabil mai bine decât cea din foarte extinsa la noi industrie a automotivelor și decât cea din producția industrială generală (mobilier, textile, electrice, componente mecanice etc). Acest lucru este fundamentat de nivelul de educație și expertiză specific angajaților din acest sector, dar și de prețul acestei munci pe piața internațională, care tinde să se uniformizeze (adică să urce la niveluri comparabile cu Vestul) grație globalizării, Internetului și libertății de mișcare și circulație a forței de muncă.

Chiar dacă munca în poziții executive în sectorul IT este mai bine plătită decât cea din alte industrii, este firesc să constatăm că avem de a face, în imensa majoritate a celor implicați, cu o nouă clasă a gulerelor albastre. Asta chiar dacă universul cultural al profesiei și condițiile concrete de muncă sugerează o identitate a gulerelor albe. Cu alte cuvinte, invidiații specialiști IT de la noi nu sunt decât niște muncitori ultra-calificați și școliți, al căror instrument principal de lucru este tastatura.

Vrem sau nu să recunoaștem, în imensa ei majoritate, industria IT de la noi este reprezentată de filiale ale unor companii originare din țări situate mai la vest de noi, care își păstrează activitățile de creație, concepție, marketing și vânzări în țările de proveniență și mută la noi doar partea de producție și service, pentru care au găsit aici resursă umană calificată, disponibilă și interesată să preia sarcinile de mare volum, dar de importanță minoră în plan strategic și concurențial.

Cu alte cuvinte, produsul în sine, care generează cifra de afaceri a companiilor, se realizează în majoritate aici la noi, dar se încasează în țara de origine (sau în paradisuri fiscale, mai nou), iar în România ajung doar sumele aferente salariilor localnicilor și asigurării spațiilor de lucru și utilităților. Iar valoarea mare a produselor și contractelor, cea aferentă inovației, cercetării, invențiilor și dezvoltării de noi soluții și ramuri economice rămâne afară, fără șansa de a fi importată la noi, în monedă, dar și în beneficii structurale. Avantajos, dar nu prea, nu-i așa? Am putea stoarce mai mult profit de aici și asta este oportunitatea de care ar trebui să ne ocupăm, noi, ca și țară.

Pentru varianta completă a articolului scris de Doru Şupeală în revista fwdBV, detalii AICI.

Industria IT: drumul lung de la producție spre creație

 

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*