Economic, Stiri Brasov

Se ieftinește taxa pe gunoi. Fiecare brașovean va plăti cu 2,81 lei mai puțin pentru colectarea deșeurilor, iar firmele vor achita mai puțin cu 35,33 lei/metru cub

După ce în luna martie prețul pentru colectarea gunoiului menajer a fost majorat, acum, acesta se va reduce și va reveni la cuantumul de la începutul anului. Decizia a fost luată de consilierii locali brașoveni în ședința din data de 28 iulie, după ce Ministerul Mediului a decis să scoată taxa de rampă care era de 80 de lei conform OG 31/2013 pentru modificarea și completarea OUG 196/2005 privind Fondul de Mediu și TVA-ul și intrase în vigoare de la începutul acestui an.

„Având în vedere prevederil HCL 338 din 2017, prin care a fost abrogată hotărârea Consiliului Local 80/2017, deșeurile colectate începând cu această dată, 28 iulie, vor fi calculate la vechiul tarif, valabil până la 1 martie 2017, respectiv tariful anterior adoptării hotărârii prin care se introdusese și taxa pe ramă”, a explicat purtătorul de cuvânt al Primăriei Brașov, Sorin Toarcea.

Astfel, fiecare brașovean va plăti pentru colectarea gunoiului mai puțin cu 2,81 lei, iar în cazul persoanelor juridice, care plătesc la metru cub, metrul cub va fi mai ieftin cu 35,33 lei (în cazul firmelor taxarea se face în funcție de cantitatea de gunoi, nu la număr de persoane ca în cazul persoanelor fizice). Astfel, taxa pentru populație este începând cu data de 28 iulie de 9.06 lei (TVA inclus), iar firmele vor plăti 67,36 lei/mc (TVA inclus) față de 102,69 lei/mc (TVA inclus) cât acitaseră din martie și până la finele lunii trecute. În conformitate cu prevederile guvernamentale, taxa de depozitare a unei tone de gunoi la rampa ecologică a Brașovului a scăut de la 173,37 lei (în care era inclusă taxa de 80 de lei) la 81,46 lei. Din 2019, această taxă la rampă de 80 de lei va fi reintrodusă, însă populația va fi obligată să colecteze mai mult selectiv, încă din această toamnă Ministerul Mediului urmând să prezinte un plan privind colectarea selectivă, după cum a precizat ministrul Grațiela Gavrilescu cu ocazia vizitei de la Brașov.

Brașovul, județul cu cele mai mari probleme în ceea ce privește gropile de gunoi neconforme. Șansa pentru a scăpa de deșeuri sunt fondurile europene, dar trebuie să ne apucăm și de colectare selectivă

 

 

 

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*