Locuri de munca, Stiri Brasov

Firmele private au acordat salarii și bonusuri mai mari angajaților, în 2017

Firmele private din România le-au acordat angajațăilor salarii și bonusuri mai mari în prima jumătate a anului 2017 comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, susține o firmă de exernalizare a serviciilor de resurse umane.

Potrivit Smartree Workforce Index, o analiză realizată de firma de HR Smartree,  ȋn primele șase luni ale lui 2017, alariile medii din sectorul privat au crescut cu 7% ȋn perioada ianuarie-iunie 2017, față de primul semestru din 2016.

Principalii factori determinanți au fost majorarea salariului minim brut pe economie și posibilele negocieri salariale inițiate la finalul anului trecut.

Distribuția creșterii a fost inegală dacă ne raportăm la cele două trimestre – peste 10% ȋn ianuarie-martie 2017 și doar 2% ȋn aprilie-iunie 2017.

Aici se poate evidenția mai mult influența creșterii salariuli minim pe economie. Reamintim că salariul minim brut s-a majorat de la 1 mai 2016 cu 19% (până la 1.250 de lei), iar de la 1 februarie 2017 cu încă 16% (până la 1.450 de lei). Prin urmare diferența de salarii dintre trimestrul I al anului 2017 și trimestrul I al anului 2016 este considerabil mai mare decât diferența dintre trimestrul II al anului 2017 și trimestrul II al anului 2016.

Principalele domenii de business unde au crescut salariile sunt producția componentelor auto, domeniul pharma și dezvoltare software.

Și numărul angajărilor s-a majorat, ȋn medie, cu 13% ȋn prima jumăate a anuui 2017, „ȋn principal datorită contextului macroeconomic favorabil, respectiv a creșterii economice ȋnregistrate ȋn primul trimestru al anului”, susține sursa citată.

Angajări s-au făcut și ȋn retail sau pharma. Industriile ȋn care numărul de angajări a stagnat ȋn prima parte a anului au fost cea de textile, materiale de construcții sau servicii financiare”, a completat Adrian Stanciu, CEO Smartree.

La nivelul firmelor analizate, indicatorul starea economiei, format din evoluția numărului de angajați și evoluția salariilor, a crescut cu peste 11%.

De asemenea, romȃnii care lucrează ȋn mediul privat și-au luat mai multe zile de concediu de odihnă, dar și medical, ȋn ultimele șase luni. Mai exact, cu 15%, respectiv 5% ȋn plus față de aceeași perioadă a lui 2016.

Bonusurile medii oferite de firme au cunoscut aceeași tendință de creștere, ȋnregistrȃnd o evoluție de 13% ȋn prima parte a anului. ”Ȋn consecință, a crescut și bunăstarea angajaților, cu același număr de procente”, concluzionează firma de resurse umane.

Smartree spune că pentru studiul prezentat a luat în calcul peste 200 de firme care activează în diverse domenii din sectorul privat și care rulează în medie afaceri de peste 2,5 miliarde de euro.

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*