Stiri Brasov, Turism

Ce investiții fantasmagorice sunt propuse pentru Brașov în Masterplanul de Turism

Guvernul a pus pe hârtie un mega-plan de investiţii din bani publici. Zeci de parcuri de aventuri, pârtii de schi, centre spa, wellnes şi balneare şi investiţii în porturile de la Dunăre, domeniul schiabil din Făgăraş, sunt printre cele 142 de proiecte de interes naţional şi local, cuprinse Masterplanul de turism, aprobat vineri de guvern, şi prin care autorităţile de la Bucureşti să ridice România în topul destinaţiilor turistice la nivel internaţional. „Eu ţin foarte mult la chestia asta cu investiţiile şi vă spun, dacă numai pe ăla cu Munţii Făgăraş l-am face, am dubla capacitatea de schi a României. Ar fi 150 de kilometri de schi într-un singur loc, unde zăpada este peste 250 de zile naturală. Nu au mulţi în Europa. Ăla e un vis de-al meu personal. Dacă-l văd începând, pur şi simplu să vină un utilaj, cred că sunt deja în al nouălea cer. (…) E un proiect din 1968, acolo trebuia să fie un oraş olimpic, dar n-au fost bani, a fost cutremurul din `77”, a declarat ministrul Turismului, Mircea Dobre.
Când vor fi gata? Exact-exact, nimeni nu face o estimare exactă. Nici măcar Mircea Dobre, care spune, într-o declaraţie pentru Gândul, că puţine dintre ele ar putea începe la anul, având toată documentaţia gata. Ba chiar unele proiecte ar putea dispărea de pe listă. Şi asta pentru că regulile sunt mai stricte decât în trecut. „În afară de criteriile de eligibilitate am pus acolo nişte termene. 13.12.2018 în care autorităţile locale trebuie să vină cu documentaţia tehnico-economică. Dacă nu vin cu ea, automat proiectul dispare din hotărârea de guvern, şi până la 31.12.2019 se vine cu autorizaţia de construire”, a declarat Dobre. În final, banii vor veni de la Ministerul Turismului care poate suporta până la 100% din investiţie.

Proiectele Braşovului incluse în Masterplanul de Turism:

De importanţă naţională
1. Dezvoltarea  infrastructurii domeniului schiabil,  Munţii Făgăraş (200 zile cu zăpadă pe an – Dezvoltare Durabilă în Masivul Făgăraş)

De importanţă locală
1. Sanie de vară în Poiana Braşov, municipiul Braşov
2. Extindere Domeniul schiabil – etapa II, Poiana Braşov, municipiul Braşov
3. Modernizare pârtie de schi Drăguş,  comuna Drăguş
4. Domeniul schiabil, comuna Lisa
5. Îmbunătăţire domeniu schiabil, oraşul Predeal
6. Dezvoltarea domeniului schiabil zona Olăreasa, oraşul Predeal
7. Amenajare domeniu schiabil Etapa 2 – legătura cu Azuga, oraşul Predeal
8. Amenajare de noi pârtii de schi, oraşul Predeal
9. Modernizarea pârtiilor de schi existente, oraşul Predeal
10. Dezvoltarea infrastructurii de transport pe cablu, oraşul Predeal
11. Amenajarea de parcuri/baze sportive tematice de iarna şi de vară, oraşul Predeal
12. Dezvoltarea unei zone de agrement în Timişul de Jos, oraşul Predeal
13. Refugiu Salvamont Pârtia Clăbucet, oraşul Predeal
14. Parc de agrement Valea Râşnoavei, oraşul Predeal
15. Infrastructură agrement sportiv, oraşul Râşnov
16. Dezvoltarea domeniului schiabil – modernizare bază olimpică, oraşul Râşnov
17. Domeniu schiabil Valea Largă,  municipiul Săcele
18. Realizarea unor pârtii de schi cu facilităţile aferente în zona Brebina, oraşul Zărneşti

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

3 Comentarii

  1. Munteanu Ovidiu

    Poate dacă se va realiza punctul 14, se va asfalta drumul pe Valea Rasnoavei, unde, acum, sute de oameni stau în praful ridicat de mașini. Toată vegetația e “pudrata” de-a lungul drumului.

  2. Munteanu Ovidiu

    Ca să fie rentabile investițiile astea trebuie schiori. Asta e un sport scump și emancipat, nu e fotbal. Întâi trebuie infrastructura de transport spre localitate, spre statiune, spre partie. Drumurile actuale sunt concepute de oierii de sute de ani. Sunt întortocheate, înguste (Branul). Tocmai asta le dă farmec. In Bran, șoseaua actuală (la castel) trebuia sa rămână secundară. Ar fi trebuit demult făcută o șosea expres. În Poiana Brasov, tot nu văd cum va fi folosită parcarea nouă. Cum se va trambala baștanul bagajele și neamurile din parcare în hotel ? Ce e in Austria nu merge la noi chiar totul.

  3. Sunt fantasmagorice fara aeroport la Brasov.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*