Economic, Stiri Brasov

Militarii morți în râpa din Argeș ar putea scoate Roman SA din insolvență: Armata vrea camioane de 131 de milioane de lei

Ministerul Apararii a lansat o licitație pentru achiziționarea a 173 de autocamioane de transport pentru trupe, iar valoarea estimată a contractului este de circa 131 de milioane de lei fără TVA. Autocamioanele vor fi 6X6, trebuie să transporte minim 24 de militari și să funcționeze pe motorină sau pe combustibil unic standard NATO de tip petrol turboreactor. Pe lângă această licitație, MApN a mai lansat o procedură pentru a achiziționa și 20 de autocisterne pentru transportul combustibilului, valoarea estimată fiind de 40 milioane de lei fara TVA.

Anul trecut, compania Roman Brașov a câștigat un contract de 2,4 milioane de euro (fără TVA) pentru livrarea a 23 de camioane militare pentru MapN.
Autovehiculele au tracțiune 6X6 și motoare MAN si sunt de două tipuri – 11 dintre ele in configurația transport container specializat ATCS și 12 în configurația autocamion de transport capacitate medie ACMD.
Perioada de livare este de 14 luni de la semnarea contractului. Valoarea maximă a contractului era estimată de către MAPN era de 18 milioane de lei (4 milioane de euro), fără TVA. Prin urmare, Roman Brașov a câștigat licitația cu un preț aproape la jumătate, concurând cu firme internaționale precum Iveco, Tatra sau MAN.

Cele 173 de camioane scoase acum la licitație vor trebui livrate în 11 luni de la atribuirea cintractului. Potrivit caietului de sarcini, autocamioanele trebuie să aibă un motor Diesel care să respecte norma de poluare Euro 5 atunci când funcționează pe motorină. Motoarele trebuie să aibă și posibilitatea utilizării conbustibilului unic standard NATO (conform prevederilor STANAG 4362 – tip petrol turboreactor).
Decizia de a achiziționa un număr semnificativ de camioane noi pentru transportul trupelor a fost luată în urma accidentului de la finalul lunii iunie când un camion militar având la bord 13 militari din cadrul Batalionului 30 Vânători de Munte s-a rasturnat într-o prăpastie în județul Argeș, iar trei soldați au murit. Accidentul a ridicat din nou problema dotării precare, depasite fizic și moral a Armatei Romane, iar autoritățile din Guvern au dat garanții că vor demara de urgență proceduri pentru înnoirea parcului auto al Armatei.

Compania Roman SA, aflată în reorganizare judiciară, a încheiat anul trecut cu un profit de 11,98 milioane de lei (2,66 milioane de euro), după ce în perioada 2010 – 2015 acumulase pierderi de 104,93 milioane de lei. Societatea a avut o cifră de afaceri de doar 7,31 milioane de lei, cu 30% mai puțin decât în anul anterior, profitul fiind realizat din vânzarea de active.

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*