Social, Stiri Brasov

Brașovul, județul cu cele mai mari probleme în ceea ce privește gropile de gunoi neconforme. Șansa pentru a scăpa de deșeuri sunt fondurile europene, dar trebuie să ne apucăm și de colectare selectivă

Ministrul Mediului Grațiela Gavrilescu s-a întâlnit joi cu primarii, conducerea Consiliului Județean și a Prefecturii Brașov pentru a discuta cu privire la închiderea depozitelor de deșeuri neconforme, ținând cont că Brașovul este județul care are cele mai mari probleme în acest sens.

Aceasta a precizat că la nivelul României sunt 107 de astfel de depozite, dintre care 7 sunt în Brașov, iar Comisia Europeană a decis încă din februarie să acționeze în judecată România la Curtea Europeană de Justiție, pentru că nu au reușit să închidă aceste rampe, care reprezintă un risc serios pentru sănătatea oamenilor și mediu. „Dacă nu reușim să închidem aceste depozite suntem pasibili de amenzi foarte mari și totul se va răsfrângere asupra buzunarului cetățeanului. Le-am explicat celor șapte primari din Brașov, dar și ceilalți primari din țară aflați în aceeași situație trebuie să înțeleagă, că trebuie să se implice direct în închiderea acestor depozite. Acum suntem deja în ceasul al XII-lea, iar ultima soluție este ori accesarea de fonduri prin POIM (Programul Operațional Infrastructura Mare – n.r.) de către unitățile administrativ teritoriale sau de către agențiile de dezvoltare intercomunitată, ori să dalocăm noi de la Fondul de Mediu banii necesari pentru închiderea celor 107 depozit și apoi să recuperăm fondurile tot de la POIM”, a precizat ministrul Mediului Grațiela Gavrilescu.

Încă suntem la faza de avizare a studiilor

În ceea ce privește progresele făcute în ultima perioadă la nivelul Brașovului, acestea sunt doar de ordin birocratic, vicepreședintele CJ Brașov Adrian Gabor precizând faptul că fiecare primărie care are rampe neconforme a primit din bugetul județului câte 500.000 de lei (1 milion de lei a primit doar Brașovul), fonduri ce au fost folosite pentru reactualizarea studiilor de fezabilitate, ce sunt în prezent în curs de avizare de către Agenția pentru Protecția Mediului. Cele șapte rampe neconforme din județ sunt cel de deșeuri nepericuloase și industriale din municipiul Brașov (Timiș – Triaj) și cele de deșeuri menajere din Coldea, Săcele Râșnov, Făgăraș, Victoria și Rupea. În cazul celui din urmă, depozitarea a fost sistată abia luna trecută și, deocamdată, nu intră în procedura de infregement, dar va trebui închis în acest exercițiu financiar al UE. În ceea ce privește fondurile necesare derulării lucrărilor, toți miniștrii i s-au plâns ministrului Mediului că nu au fondurile necesare, doar Primăria Săcele a precizat că deține suma necesară și poate derula proiectul. 

Avem prevederi legale, dar cine le respectă

Ministrul Mediului este de părere că s-a ajuns în această situație critică și din cauza faptului că prevederile Legii Salubrizării, emisă încă din 2011, nu au fost aplicate în totalitate în ceea ce privește colectarea selectivă, care ar fi redus semnificativ cantitatea de deșeuri depusă la rampă. „I-am informat pe primari că sunt primii controlori ai operatorilor de salubritate, respectiv cei care le pot cere acestora să respecte cirteriile de performanță și abia apoi trebuie să intervină Garda de Mediu. Ținta de colectare selectivă pentru 2017, în urma negocierilor cu Comisia Europeană, este de 25%, fiindcă a trebuit să punem ceva în locul taxei la depozit de 80 lei care este suspendată până în 2019. Am considerat că cetățeanul nu poate fi sancționat atâta timp cât nu e învățat cu colectarea selectivă, cât nu există un tarif doferențiat. Trebuie ca în perioada următoare, împreună cu toate primăriile și consiliile județene să implementăm procedura de colectare selectivă, astfel încât în 2050 să atingem ținta de deșeu zero la rampă”, a explicat ministrul Mediului.

Râșnovul, model la colectare selectivă

Aceasta a dat drept exemplu de bună practică orașul Râșnov din județul Brașov, unde a văzut implementat un sistem de colectare pe model occidental. „Oamenii colectează în saci separați reciclabilele și acestea se colectează tot separat de către operatorul de salubritate, care este de fapt o societate în subordinea primăriei. În acest fel, și taxa pe gunoi este mai mică, fiindcă cetățeanul plătește doar pentru fracția umedă de gunoi menajer. Degeaba cetățeanul colectează separat dacă firmele de salubritate adună gunoiul la grămadă. În luna septembrie, vom lansa un program de colectare selectivă pe care îl vom promova, astfel încât și cetățeanul să înțeleagă importanța reciclării, dar și operatorii. Va fi un termen de acomodare și apoi amenzile vor curge și vor fi usturătoare. Legea salubrizării prevede beneficiile colectării selective încă din 2011, dar poate nici primarii nu au înțeles cum trebuie să aplice aceste prevederi, mai ales că nici ei nu sunt veșnici la mandat. Nu pot spune nici că ministerul n-a greșit. Probabil nu s-a comunicat cât a trebuit, iar capitolul deșeuri a rămas pe plan secund, fiind preocupați de alte probleme vitale, cum ar fi de exemplu alimentarea cu apă potabilă”, a precizat Grațiela Gavrilescu.

Comisia Europeană vrea evoluție, dacă nu, trece la amenzi

Nu în ultimul rând, aceasta a mai punctat faptul că în vederea închiderii depozitelor neconforme termenul de grație este 2023, când se finalizează POIM, însă, lunar, Ministerul Mediului va transmite raportări Comisiei Europene, fiindcă aceasta vrea să vadă o evoluție. „Dacă nu este nici un fel de evoluție, și din 2018 Comisia Europeană ne poate aplica amenzi, dar avem tot intersul să deblocăm situația. Rolul nostru este să absorbim cât mai mulți bani europeni și cu banii de la stat să facem altfel de lucrări decât cele de rutină pentru un trai civilizat. Ssunt destui bani europeni și România este membru cu drepturi depline și ar fi trebuit să absorbim aceeași sumă ca de exemplu Polonia. Poate că procedurile au fost lnoi mai groaie, și nu au fost transpuse prin filtrul gândirii românești, dar acum trebuie să ne impicăm cu toții, de la primari, la minister și să accesăm aceste fonduri”, a conchis ministrul Mediului.

 

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

Un comentariu

  1. Pingback: Se ieftinește taxa pe gunoi. Fiecare brașovean va plăti cu 2,81 lei mai puțin pentru colectarea deșeurilor, iar firmele vor achita mai puțin cu 35,33 lei/metru cub - Biz Brasov

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*