Imobiliare, Stiri Brasov

Cerere mare și ofertă redusă pe piața imobiliară brașoveană

Prețurile apartamentelor din Brașov au crescut foarte puțin în ultimul an, ajungând la 950 de euro pe metrul pătrat.

În al doilea trimestru al acestui an, locuințele disponibile spre vânzare în România s-au scumpit, în medie, cu 3,1% (creșterea fiind una similară cu cea consemnată în perioada similară din 2016, respectiv 3%). Deși semnificativ, avansul din T2 2017 este mai redus decât cel ce a avut loc în primele trei luni ale anului, respectiv 4%. Prețurile locuințelor din România se află pe un trend ascendent constant de 12 trimestre – sau trei ani – încoace. Din al doilea trimestru din 2014, când a avut loc ultima scădere, așteptările proprietarilor s-au majorat, în medie, cu 2,5% trimestrial. De menționat este însă că, în anii premergători crizei economice, media trimestrială de creștere a prețurilor era de 7,9%, arată datele centralizate de Analize Imobiliare. În ceea ce privește valorile de tranzacționare însă, cele mai recente date publicate de Eurostat (T1 2017 față de T1 2016) relevă o creștere anuală de 5,1% pentru piața rezidențială locală. De menționat că acest avans este mai accentuat decât cel consemnat la nivelul Uniunii Europene în același interval mde timp, acesta din urmă cifrându-se la 4,5%.

 

Clujul, cel mai scump oraș

Cu o valoare de 1.330 de euro pe metru pătrat, Cluj-Napoca continuă să ocupe cel dintâi loc în clasamentul celor mai mari prețuri (medii) solicitate pentru apartamentele scoase la vânzare în marile orașe; pretențiile vânzătorilor din orașul de pe Someș s-au majorat, de altfel, cel mai mult în al doilea trimestru din 2017, respectiv cu 4,9%. Pe locul al doilea în top se situează Bucureștiul, cu un preț mediu de 1.240 de euro pe metru pătrat util și un avans de 3,4% în ultimele trei luni. Distanța dintre cele două mari orașe ale țării s-a diminuat însă în ultimele 12 luni, dat fiind că prețurile au crescut mai mult în Capitală decât în Cluj-Napoca – 12,9% față de 11,7%. După un avans de 4% în T2 2017 și, respectiv, de 8,3% în ultimul an, Constanța a ajuns la o medie de 1.020 de euro pe metru pătrat util, alăturându-se astfel celorlalte trei orașe ale țării în care prețul cerut pentru un apartament depășește pragul de 1.000 de euro pe metru pătrat util. Prețurile apartamentelor din Brașov și Iași s-au majorat cel mai puțin atât în ultimul trimestru, cât și în ultimele 12 luni, situându-se acum la 950 și, respectiv 920 de euro pe metru pătrat util. Timișoara a înregistrat în cel de-al doilea trimestru un avans de 3,5%, ajungând la un preț mediu pe metru pătrat de 1.080 de euro.

Și Craiova a luat fața Brașovului

Dintre reședințele de județ ale țării, cele mai mari prețuri solicitate pentru apartamentele disponibile spre vânzare pot fi găsite în cele patru centre regionale cu valori de peste 1.000 de euro pe metru pătrat: Cluj-Napoca, București, Timișoara și Constanța. În mod interesant, foarte aproape de acest prag se situează Craiova – după un salt de 8% în ultimul trimestru, capitala Olteniei a ajuns la o medie de 980 de euro pe metru pătrat, surclasând astfel Brașovul și Iașiul. La polul opus, cele mai maccesibile reședințe de județ rămân Reșița și Giurgiu – aici, un apartament poate fi achiziționat, în mmedie, cu 440 și, respectiv, 450 de euro pe metru pătrat util.

Cererea de locuințe a crescut cu 68% în ultimul an la Brașov

Comparativ cu cele trei luni anterioare, interesul pentru proprietățile rezidențiale disponibile spre vânzare în cele mai mari șase orașe ale țării s-a mai diminuat. Astfel, după un avans de 36% în primul trimestru din 2017, în cel de-al doilea, cererea s-a diminuat, per ansamblu, cu 13%. Tendința este valabilă pentru toate piețele analizate, cel mai mare declin (-20%) având loc în Cluj-Napoca, iar cel mai mic (-4%) în Brașov. Important de menționat este însă că, raportat la perioada similară a anului trecut, interesul cumpărătorilor se înscrie, în mod limpede, pe un curs ascendent în toate piețele analizate – acestea au consemnat, cumulat, o creștere medie de 30% în intervalul menționat.

În ultimele 12 luni, cererea s-a majorat cu peste 50% în trei centre regionale: cel mai semnificativ avans a avut loc în Iași (+70%), iar pe următoarele locuri s-au situat Brașovul (+68%) și Constanța (+51%).

Apartamente și case nou vs. vechi

În ceea ce privește preferințele potențialilor cumpărători, piața nouă tinde să câștige teren, dat fiind că 57% dintre clienții din marile orașe ale țării s-au arătat interesați de apartamente și case nou-construite în primul trimestru. Cererea este îndreptată cu precădere spre acest tip de unități locative în trei dintre centrele regionale analizate: mIași (70%), Cluj-Napoca (63%) și București (61%); în celelalte trei orașe, interesul pentru locuințele vechi este cel majoritar, chiar dacă nu reușește să depășească pragul de 60%, ajungând la 59% în Brașov, la 57% în Constanța și, respectiv, la 53% în Timișoara.

Ofertă tot mai scăzută pe piața din Brașov

La capitolul ofertă, numărul proprietăților rezidențiale (atât apartamente, cât și case) disponibile spre vânzare în marile orașe ale țării s-a majorat, per ansamblu, cu 3% în ultimul trimestru față de cel anterior. Numărul anunțurilor a crescut în Cluj-Napoca (+7%), Iași (+5%), București (+4%) și Timișoara (+3%), dar a scăzut în Constanța (-5%) și Brașov (-4%). Raportat la perioada similară a anului trecut însă, se observă o scădere generală a ofertelor disponibile în piață, cu o medie de 31% per total. Cel mai mare recul a avut loc în Constanța (-39%), orașul de la malul mării fiind urmat de Brașov (-36%), București (-32%), Timișoara (-31%), Iași (-26%) și Cluj-Napoca (-25%).

Din punctul de vedere al ofertelor nou introduse pe piață, în cele șase centre regionale analizate a avut loc un avans mediu de 12% în trimestrul al doilea față de cel anterior. Cele mai mari creșteri au fost consemnate în Iași (+24%), Cluj-Napoca (+21%) și București (+11%), în timp ce pe piața brașoveană au fost introduse tot atâtea anunțuri ca și în trimestrul trecut. În ultimul trimestru, numărul de oferte noi din marile orașe a fost, per ansamblu, cu 12% mai mic decât cel înregistrat în perioada similară a anului anterior. Din acest punct de vedere, cele mai mari scăderi au fost înregistrate în Constanța (-22%), Brașov (-20%), București (-15%) și Cluj-Napoca (-13%). 

Focus pe Brașov și marile orașe

Potrivit preşedintelui Asociaţiei Naţionale a Evaluatorilor Autorizaţi din România (ANEVAR), dezvoltatorii ar trebuie să acorde o atenţie oraşelor mari precum Bucureşti, Cluj, Timişoara şi Braşov.

„În opinia mea, dezvoltatorii ar trebui să acorde o atenţie maximă oraşelor ‘magnet’: Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara şi Braşov. Un studiu recent al Băncii Mondiale relevă faptul că aproximativ 3,6 mil. de români intenţionează să se mute în următorii cinci ani, iar 66,5% dintre aceştia ar prefera tot România, cele mai atractive oraşe fiind cele menţionate mai sus. În acest context, Programul Prima Casă pentru 2017, generos alimentat de statul român, nu poate decât să susţină în continuare aprecierea preţurilor proprietăţilor rezidenţiale şi în 2017″, a declarat Daniel Manaţe, preşedinte ANEVAR.

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*