Stiri Brasov

Regulamentul Brașovului de ridicare a mașinilor parcate neregulamentar intră în dezbatere publică

Proiectul de regulament după care se vor face ridicările auto la Brașov este în curs de finalizare și va intra în dezbatere publică începând de săptămâna viitoare, pe o perioadă de 30 de zile. Acest proiect a fost conturat după ce în luna decembrie a anului trecut Guvernul a emis o hotărâre în completare la Codul Rutier cu privire la prestarea acestei activități. Administratorul public al Brașovului, Miklos Gantz, a precizat că forma finală care va fi supusă dezbaterii publice reprezintă poziția comună a Primărei, a Poliției Locale și a Biroului Rutier al Poliției Brașov cu privire la derularea acestei activități. „Așteptăm propunerile cetățenilor, astfel încât acest regulament să fie cât mai eficient în aplicare”, a subliniat Gantz.

Cum se va desfășura activitatea de ridicare

Regulamentul este de fapt o transpunere a prevederilor hotărârii de Guvern din decembrie 2016, care a modificat și completat Regulamentul de aplicare a OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice. Procedurile de conturare a regulamentului de la Brașov au demarat încă din februarie, dar au avansat destul de greu, ținând cont că a trebuit să se ajungă la o formă care să nu mai lase portițe pentru diverse contestații.

În conformitate cu prevederile proiectului de Regulament, pentru ca o mașină să poată fi ridicată este necesar, în primul rând, ca agentul rutier să constate că respectiva mașina este parcată neregulamentar. Acest lucru este dovedit prin efectuarea unui set de fotografii din care să rezulte acest lucru. La cinci minute de la constatarea contravenției agentul mai face un set de fotografii, în ambele cazuri pe poze aparând și data și ora la care acestea au fost efetuate, iar după aceea solicită intervenția utilajului de ridicări auto. Dacă până la sosirea utilajului, proprietarul ajunge la mașină, plătește doar amenda contravențională pentru staționare neregulamentară. Dacă utilajul a ajuns deja, dar mașina nu a fost încă ridicată, contravenientul va plăti doar deplasarea de ridicare. În schimb, dacă mașina ajunge deja pe rampa utilajului de ridicare, contravenientul este obligat să plătească și taxa de ridicare, în conformitate cu prevederile prezentului proiect. De asemenea, după punerea pe rampă se face un nou set de poze de către operatorul ridicării, pentru a se vedea starea în care a fost ridicată mașina.

Taxele de ridicare, transport și depozitare a mașinilor parcate neregulamentar vor fi stabilite abia după ce se va lansa licitația pentru prestarea acestui serviciu

Se aprobă și procedura de ridicare a rablelor de pe străzi

Totodată, în ședința de Consiliu Local de luna aceasta, va fi supus aprobării Regulamentul de ridicare a mașinilor abandonate de pe străzile Brașovului, ținând cont că numărul rablelor lăsate de izbeliște a crescut considerabil în ultimul an, respectiv de când nu mai exista un cadru legislativ local după care să se efectueze acest serviciu. „După ce acest regulament va fi aprobat, vom demara procedura de licitație în vederea selectării unui operator care va presta această activitate”, a spus Gantz.

Nu în ultimul rând, administratorul public al Brașovului a ținut să sublinieze faptul că pentru a se asigura că ambele regulamentele vor putea fi aplicate fără a lăsa loc de interpretări, reprezentanții municipalității au avut în prealabil am o serie de discuții cu oficialii Poliției Locale și Poliției Naționale. „Pentru a evita situațiile în care angajați ai Primăriei au fost trași la răspundere penală pentru ridicarea unor mașini abandonate, ne-am consultat și cu reprezentanții Poliției Locale și ai Biroului Rutier al IPJ Brașov, iar aceste regulamente conțin inclusiv propunerile acestora”, a explicat Miklos Gantz.

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*