Economic, Stiri Brasov

IMM-urile din Brașov au avut afaceri de peste cinci miliarde de euro

Întreprinderile mici şi mijlocii (IMM) au realizat în 2015 o cifră de afaceri de 613 miliarde de lei (136 miliarce de euro), adică aproape jumătate din rulajul raportat de toate companiile din România – Campioane la businessul înregistrat de firmele mici şi mijlocii sunt Bucureşti, Ilfov, Cluj, Timiş, Constanţa şi Braşov. IMM-urile de aici contribuie cu un sfert din businessul total al firmelor din România – Micile afaceri aveau la nivelul anului 2015 peste 2,6 milioane de angajaţi, adică 64% din totalul salariaţilor din compani

IMM-urile din Brașov au avut afaceri de 22,3 miliarde de lei (peste cinci miliarde de euro) la nivelul anului 2015, numărul mediu de angajați ai acestora fiind, la nivelul acelui an, de 98.973 de persoane.
În total, cele peste 650.000 de IMM-uri active în România au realizat un business de 613 mld. lei, aproape jumătate din businessul raportat de toate companiile din România. Astfel, deşi reprezintă circa 99% din firmele din România, contribuţia adusă de IMM-uri la afaceri este una redusă şi arată cât de dependentă este economia locală de cele circa 2.000 de firme mari (cu peste 250 de angajaţi). Programe de tip SRL-D au reuşit în ultimii ani să mai anime businessul local, dar cu toate acestea firmele mici şi mijlocii nu reuşesc să-şi crească contribuţia la business.
Însă, impactul pozitiv al acestor firme se vede în numărul de oameni pe care îi angajează. Astfel, IMM-urile aveau la nivelul anului 2015 peste 2,6 milioane de salariaţi, adică 64% din totalul angajaţilor din companii active pe plan local. Faţă de 2014, numărul de salariaţi din IMM-uri s-a majorat cu peste 100.000 de oameni, conform calculelor ZF făcute pe baza datelor de la ONRC.  Faţă de anul 2008, anul de referinţă pentru economica locală, numărul de angajaţi din IMM-uri s-a redus cu aproape 400.000. Astfel, businessul local nu a reuşit deocamdată să acopere efectele crizei economice, care a adus cu sine scăderi ale businessurilor, restructurări, dar şi insolvenţe sau chiar falimente.
Capitala este urmată în clasamentul celor mai mari businessuri aduse de IMM-uri de Ilfov, Cluj, Timiş, Constanţa şi Braşov. Astfel, întreprinderile mici şi mijlocii din Bucureşti şi din aceste cinci judeţe contribuie cu un sfert la cifra de afaceri a companiilor din România şi cu jumătate din rulajul tuturor IMM-urilor active.
De asemenea, Capitala şi aceste cinci regiuni au împreună 40% din numărul de angajaţi din IMM-uri. Pe ultimele locuri în ceea ce priveşte nivelul businessului înregistrat de firmele mici şi mijlocii sunt judeţele Covasna, Vaslui, Gorj, Caraş-Severin şi Mehedinţi. De exemplu, IMM-urile din Mehedinţi au reuşit să atingă un rulaj de 2,4 miliarde de lei, de 70 de ori mai puţin decât cele din Bucureşti. De asemenea, toate companiile mici şi mijlocii din Mehedinţi au aproximativ acelaşi număr de angajaţi cu Automobile Dacia, cel mai mare business din România.

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*