Social, Stiri Brasov

CJ Brașov va plăti un milion de euro firmei care va elabora Planul Județean de Gestionare a Deșeurilor. Una dintre investițiile propuse în acest plan este un incinerator de 90 de milioane de euro

Rezolvarea problemei gestionării deșeurilor la nivelul județului este încă în stadiu incipient și abia în luna septembrie ar putea să se demareze procedurile bircoratice în vederea găsirii unui consultant care să elaboreze și implementeze Planul Județean de Gestionare a Deșeurilor. „Contractul pentru asistența tehnică aferentă elaborării și implementării Planului Județean de Gestionare a Deșeurilor are o valoare estimată e aproximativ un milion de euro, iar pentru desemnarea consultantului vom organiza o licitație internațională. Noi estimăm că în luna septembrie vom finaliza caietul de sarcini aferent acestui contract”, a precizat vicepreședintele Consiliului Județean Brașov, Adrian Gabor.

Acest plan va fi conturat în conformitate cu prevederile Planului Național de Gestionare a Deșeurilor al cărui proiect se află în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Mediului. Conform acestuia pentru județul Brașov este prevăzut un incinerator cu valorificare energetică care va trata deșeurile din județul nostru, plus pe cele din Covasna și Harghita. Conform PNGD unitatea urmează  a procesa anual  114.000 tone de deșeuri, dintre care 65.500 t provenite din județul Brașov, 20.000 t din județul Covasna și 28.500 t din județul Harghita. Adrian Gabor a precizat că a avut recent discuții cu oficialii ministerului Mediului pe acestă temă.

Avem nevoie de un incinerator?

Adrian Gabor susține că valoarea acestui incinetator este estimată la aproximativ 90 de milioane de euro, din care județele Covasna şi Harghita ar urma să contribuie cu câte 15 milioane de euro, iar Braşovul ar trebui să acopere diferenţa. „În ceea ce priveşte acest incinerator, nu este nevoie să se facă la Braşov. Vom face întâi strategia la nivelul judeţului Braşov, apoi vorm avea discuţii cu preşedinţii Consiliilor Judeţene Harghita şi Covasna, pentru a stabili dacă este necesară o astfel de investiţie”, a explicat vicepreședintele CJ Brașov. Nu în ultimul rând, PNGD prevede două incineratoare în țară, cel de la Braşov, dar și unul la Bucureşti, Planul Judeţean de Gestionare a Deşeurilor urmând să fie supus dezbaterii publice, mai ales că, după cum a susținut Gabor, realizarea unui astfel de obiectiv este cu dus-întors, deoarece România trebuie să atingă nişte obiective privind cantitatea de deşeuri depuse rampă, dar şi în ceea ce priveşte emisiile de dioxid de carbon, iar realizarea unui incinerator ar putea fi o ipoteză de lucru, dar nu şi singura.

 

 

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*