Stiri Brasov, Turism

A doua tentativă birocratică pentru construcția planetariului de 5,61 milioane de lei la Zoo Brașov

Grădina Zoologică din Brașov a reluat procedura de selecție a firmei care să se ocupe de amenajarea planetariului, ca urmare a unor neclarități existente în dosarul de licitație. Valoarea estimată a lucrărilor a rămas însă aceeași, respectiv 5,61 milioane de lei cu tot cu TVA (4.717402 lei, fără TVA), iar ofertele sunt așteptate până în data de 24 iulie. 

Proiectul trebuie finalizat în termen de 9 luni de la data emiterii ordinului de începere a lucrărilor, iar conducerea Zoo speră să semneze cât mai curând contractul, astfel încât proiectul să demareze din acest an. Planetariul va fi amenajat în clădirea în formă de trunchi de con de lângă intrarea în parc. În interior se va monta o platformă pe care vor fi instalate 92 de scaune (2 pentru persoanele cu dizabilităţi), care vor fi montate la un unghi de 45 de grade, astfel încât spectatorii să stea comod când se uită la proiecţiile ce vor fi realizate pe suprafaţa semisferică.

Planetariul din Braşov nu va fi dedicat în totalitate astronomiei, ci vor fi proiectate şi filme cu anumite zone de pe planeta noastră: jungla, savana sau adâncul oceanelor. La acestea se adaugă o serie de filme de desene animate educative pentru copii, care vor rula ca la cinema. Totodată, se vor putea viziona, în timp real, diverse fenomene astronomice. În ceea ce privește accesul în planetariu, acesta se face prin holul etajului I. Se va prevedea de asemenea lift pentru persoane cu dizabilități care poate deservi și publicul spectator și angajații instituției.

De asemenea, pentru proiecția semnalului video, la sfatul specialiștilor, a fost aleasă variantă montării a două videoproiectoare 4K (4096x2160pixeli la 120fps progresiv). Video proiectoarele ofertate ar urma să fie din gama profesională, având încorporate funcții de procesare a imaginii (ex. calibrare, edge-blending), cameră optică sigilată pentru prevenirea pătrunderii particulelor de praf, zgomot de operare redus (maxim 34 db în mod de operare full-power). Pentru asidurarea calității imaginii proiectate, proiectorul va avea o luminozitate de min. 5000 lumeni și un contrast nativ de minim 19.000:1.
Săptămâna aceasta vor demara însă alte lucrări de investiții la Zoo. Astfel, a fost semnat contractul pentru înlocuirea gratiilor cu geamuri securizate la cuştile de lei şi tigri, iar săptămâna aceasta vor începe lucrările. „Sper ca până la sfârşitul lunii august vizitatorii să poată urmări aceste feline într-un mod diferit de cel clasic”, a precizat viceprimarul Brașovului Barabas. Totodată, directorul Grădinii Zoologice, Alin Pînzaru, a afirmat că „în cursul acestui an ne dorim să finalizăm casa maimuţelor, unde vom aduce trei specii, şi să amenajăm spaţiul dedicat lemurilor. De asemenea, vom realiza un spaţiu mixt pentru pinguni şi foci, spaţiu pentru panda roşu, unul pentru zebre şi altul pentru suricate”

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*