Stiri Brasov, Turism

Primul obiectiv turistic care va fi cu adevărat reclădit pe modelul istoric și nu din „imaginație”. Finanțare de peste 15 milioane de euro pentru Cetatea Râșnov

Vineri, a fost semnat contractul pentru lucrările de reabilitare a Cetății Râșnov. Proiectul este finanțat prin Programul Operaţional Regional (POR), Axa 5.1, valoarea totală a cererii de finanțare fiind de 16.004.094,84 lei, din care valoarea asistenței nerambursabile acordată este de 15.237.465,98 lei, iar contribuția proprie a Primăriei Râșnov este de 766.628,86 lei (2% din valoarea eligibilă).

Istoricul Nicolae Pepene, directorul Muzeului Județean de Istorie, care s-a ocupat de conturarea acestui proiect de labun început, fiind alături de Adrian Veștea în echipa care a reușit să recupereze monumentul istoric după ce ajunsese pe mâna unui investitor italian, a ținut să sublinieze faptul că vor fi primele lucrări de restaurare derulate ca în Occident. „Strategia celor care au lucrat la proiect a fost să intervenim cât mai puțin asupra cetății. Este o cetate furmoasă și nu suntem adepții reconstituirii de cetăți. Astfel, vor fi intervenții neutre. Singurele lucrări de reconstrucție vor fi lângă Turnul Armelor, unde se vor reconstrui două căsuțe, iar în acest sens avem martor foto, nu mergem pe imaginație. O altă zonă de intervenție, e în zona inimii cetății medievale, în partea de sus, unde va fi refăcut turnul adosat Turnului Gotic, plecând de la substanța istorică, fără a afăuga elemente din imaginație”, a explicat istoricul brașovean.

Cetatea Râșnov este de altfel unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din oraș, de la începutul anului și până în data de 3 iulie, numărul vizitatorilor trecând de 165.000, iar autoritățile nu au vrut ca farmecul istoric al acesteia să se piardă prin efectuarea acestor lucrări de reabilitare.

„La acest proiect am lucrat de mai multă vreme. Încă din anul 2004, de când am ajuns primarul orașului Râșnov, am început un proces, care a durat până în 2008, când s-a dat prima sentință și am reușit să reintrăm în administrarea cetății, după ce fusese dată de vechiul executiv al orașului unui administrator privat. În 2010, am avut sentința definitivă la Înalta Curte, favorabilă comunității. Din păcate, nu am mai putut aplica la acea vreme pentru accesarea de fonduri europene în vederea reabilitării, deoarece fuseseră depuse deja alte proiecte pentru Regiunea Centru. Practic de atunci am început pregătirea acestui proiect amplu de restaurare, pentru ca cetatea să fie mult mai bine pusă în valoare”, a subliniat președintele CJ Brașov, Adrian Veștea, care a deținut funcția de primar al Râșnovului până în iunie 2016.

Se începe cu demolarea lucrărilor neautorizate

Actualul primar al Râșnovului, Liviu Butnariu, a punctat faptul că prin implementarea acestui proiect se va pune în valoare întreaga cetate, după ce anii trecuți s-a lucrat la refacerea zidurilor exterioare, care chiar s-au dărâmat din cauza intervențiillor ilegale ale administratorului privat, dar și la refacerea unuia dintre turnurile de apărare ale Cetății.

Întregul proiect ar urma să se implementeze pe o perioadă de 38 de luni, lucrările efective urmând să se efectueze în cel mult 26 de luni. Nicolae Pepene a precizat că se va începe cu demolarea construcțiilor neautorizate care au fost ridicate în cetatea pe perioada administrării private, respectiv restaurantul, demolarea platformei cu acoperiș, care nu avea nici o legătură cu istoria cetății, dar și alte lucrări de igienizare pe porțiuni mai mici, cum ar fi de exemplu „ferestrele velux” care au apărut la casele din incinta cetății în perioada 2000 – 2004.

Șase spații muzeale în incinta cetății

„Circuitul de vizitare va fi mult mai sigur și mai simplu, vor fi alei pietonale, pietruite, sub care vor fi amenajate instalațiile conexe. În locul restaurantului se vor amenaja două terase pentru turiști, dar și pentru a crea o zonă de spectacol. Vor fi amenajate șase spații pentru expoziții, respectiv muzeul, dar și încă cinci căseuțe. Încălzirea se va face cu curent electircș și toate spațiile vor avea microclimat, astfel încât vor putea fi expuse obiecte de patrimoniu. În cele 5 căsuțe vor fi reconstiuiri cu viață medivevală din viața cetății, de exemplu cum arăta o bucătărie din secolul al XVI-lea sau cum arăta un atelier meșteșugăresc, deoarece nu a fost doar o cetate de refugiu, iar în timpul invaziilor, oamenii și-au făcut căsuțe în cetate, pe modelul celor săsești, jos atelier, sus camerele familiei. De asemenea, în curtea cetății va fi și o expoziție de armament militar în curtea căsuței, unde e și gura de lup a barbacanei, ce va fi reconstiuită”, a exemplificat Nicolae Pepene câteva dintre amenajările ce vor fi făcute în cadrul acestui proiect.

Obiectele descoperite pe șantierele arheologice se vor întoarce în cetate

Totodată, acesta a precizat că în patrimoniul Muzeului Județean de Istorie sunt obiecte care au fost descoperite pe șantierele arheologice din Cetate și acesgtea vor fi expuser în noile spații muzeale din incinta fortăreței, ținând cont că există condițiile pentru ca acestea să nu se deterioreze. „Muzeul Județean de Istorie are peste 150.000 de piese în patrimoniu, pe care nu ai cum să le expui doar în muzeu, într-o viață de om. Sunt piese găsite în cetăți, iar noi le putem ofeir în vederea expunerii, însă condiția este ca spațiile de expunere să aibă microclimat, să fie încălzite și desigur, să existe și personal specializat. Lucrul acesta se întâmplă la Codlea deja, în noul spațiu mueal amenajat, iar acum urmează ca autoritățile să deschidă împreună cu noi un șantier arheologic la Cetatea Neagră. Acete monumente care sunt redate circuitului turistic trebuie să le vedem ca și niște muzee în devenire. După ce restuarăm să ne gîndim că acolo trebuie să se întâmple ceva”, a explicat directorul muzeului.

Dispar suvenirurile „Made in China”

Nu în ultimul rând, odată cu refacerea cetății vor dispărea din incintă și suvenirurile „Made in China”. Vor rămâne doar 5 spații cu destințaie comercială și ateliere meșteșugărești, iar vânzătorii vor fi purta obligatoriu ținută medievală.

Primarul Liviu Butnariu a precizat că, acum, după ce s-a semnat contractul de finanțare, urmează licitația pentru proiectare, apoi contractare constructorului, astfel ca anul viitor să înceapă lucrările efective. Totodată, mâine se împlinesc 9 ani de la recuperarea cetății, și în mod tradițional se organizează ziua porților deschise, iar accesul în cetate va fi gratuit”, a spus Liviu Butnariu. Cetatea este deschisă în fiecare zi între orele 9.00 și 19.00.

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

Un comentariu

  1. rosenau civitas

    Minciuni, marca Pepene, de ce nu a fost in stare sa califice Brasovul pt capitala culturala?! s-a pus accent pe valoare, in sfarsit, nu smecherii de partid si afaceri dubioase.
    Cetatea Rasnov era restituita comunitatii inainte de venirea lui Pepene ca director la Rasnov.
    papagali ce nu stiu sa conduca o mica editura, si mai vrea cetatile, toate de se poate din judet, in haita cu Vasile ..Vestea din Rasnov – Fierbinti.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*