Social, Stiri Brasov

Anchetă epidemiologică la Braşov, după ce un tânăr a murit la spital. Alţi opt adolescenţi sunt internaţi cu suspiciune de meningită

Este anchetă epidemiologică la Braşov, după ce un tânăr de 17 ani a murit joi la Spitalul Clinic de Copii din cauza unei meningite bacteriene. Potrivit medicilor, tânărul s-a prezentat la Unitatea de Primiri Urgenţe cu greţuri şi febră, iar evoluţia bolii a fost violentă şi rapidă. „A fost mutat în secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă şi incredibil de repede şi în ciuda tuturor manevrelor de resuscitare a decedat. Din cauza evoluţiei simptomatologiei bănuiala noastră a fost de meningită, nu putem să spunem, deocamdată, de ce etiologie este boala (…) În timpul investigaţiilor, starea lui s-a degradat atât de tare, până când am început să bănuim că e vorba de meningită, dar nu s-a mai putut face nimic“, a declarat Liviu Muntean, directorul Spitalului Clinic de Copii Braşov.

Opt tineri internaţi

Direcţia de Sănătate Publică din Braşov a declanşat imediat o anchetă epidemiologică, iar toţi cei care au intrat în contact cu bolnavul au fost consultaţi la camera de gardă a Spitalului de Boli Infecţioase. În urma acestei anchete, opt tineri cu vârste cuprinse între 17 şi 22 de ani au rămas internaţi în spital cu suspiciune de boală menigeală. „Doi dintre ei au tabloul tipic de infecţie sistemică de menigococemie, dar încă nu avem izolată bacteria. Avem date de laborator şi clinice, mai ales, care pledează pentru meningococemie, dar în acest moment nu avem confirmarea cu laboratorul. Pe lângă frison şi febră, pacienţii au o erupţie care nu poate fi confundată cu nimic, nici chiar de către necunoscători. E ca şi cum ai stropi cu o pensulă cu ojă roşie, de la distanţă, picioarele şi mâinile. Sunt metastaze septice, microbii vin şi se instalează şi sub piele şi în toate organele. Ceilalţi şase pacienţi au semne de meningită la debut, cu frison, febră, dureri de cap şi ameţeli“, a declarat dr. Ramona Ionescu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase Braşov.

Potrivit medicilor, cei opt pacienţi sunt izolaţi, iar starea lor este bună. Le-au fost prelevate probe biologice care au fost trimise la Institutul „Matei Balş“ din Bucureşti, iar acum se aşteaptă rezultatele analizelor. Mai mult, Spitalul de Boli Infecţioase este dotat cu apartură de ultimă generaţie care permite efectuarea unui prim test rapid, gata în şase ore, care va confirma dacă este vorba despre meningită sau nu. Între timp, toţi cei care au intrat în contact cu bolnavii au primit o tabletă de ciprofloxacin, care asigură profilaxia. „Mesajul către medicii de familie este să nu scrie o simplă reţetă cu ciprofloxacin, ci să consulte pacienţii! Unul dintre cazuri a fost descoperit în urma unui consult“, a completat managerul Spitalului de Boli Infecţioase, dr. Ramona Ionescu. Potrivit acesteia, ultima epidemie de meningită s-a înregistrat la Braşov în urmă cu 12 ani.

130 de copii au fost consultaţi ieri

130 de elevi au trecut ieri prin mâinile echipei de medici infecţionişti de la serviciul de urgenţă al Spitalului de Boli Infecţioase. „Sunt copii din mai multe şcoli din Braşov şi din afară. La una dintre unităţi se face dezinfecţie. Este vorba de patru şcoli din Braşov. Noi ţinem legătura în permanenţă cu Direcţia de Sănătate Publică şi suntem anunţaţi în permanenţă în legătura cu elevii care au intrat în contact cu bolnavii“, a spus Mirela Blemovici, şefa Inspectoratului Şcolar Judeţean Braşov.

„Sunt doar suspiciuni, nu avem certitudini fără rezultatele de laborator. Contacţii au primit profilaxia. Tinerii internaţi s-au întâlnit la peterecerea de majorat a unui coleg. Dacă va fi confirmată epidemia vom lua măsuri de limitare a acesteia, tocmai de aceea căutăm contacţii şi se intervine cu profilaxie“, a declarat dr. Claudia Bularca, purtător de cuvânt la Direcţia de Sănătate Publică.

Ce este meningita?

Meningita reprezintă inflamarea meningelor, membranele care acoperă creierul şi coloana vertebrală, şi este cauzată frecvent de o bacteria sau un virus. Infecţiile apar mai des în rândul copiilor,a adolescenţilor sau adulţilor tineri, însă riscul există şi pentru persoanele vârstnice sau cele care au un sistem imunitar slăbit.

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

Un comentariu

  1. Pingback: Un caz de meningită confirmat cu o metodă de testare rapidă la Spitalul de Boli Infecţioase din Braşov - Biz Brasov

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*