Stiri Brasov

Primăria Brașov vrea „tarif european” dublu în parcările publice: 3 lei/oră în centru și 1,5 lei/oră la periferie

Primăria Brașov a lansat în dezbatere publică Regulamentul de organizare şi funcţionare al sistemului de parcare din municipiul Braşov. Principala modificare pe care o adusă de acest regulament sunt… tarifele, care se vor dubla. Reprezentanții Primăriei Brașov argumentează această creștere prin faptul că în ultimii 5 ani nu s-a mai adus nici un fel de majorare la aceste tarife. Dar nici nu s-a investit vreun leu în sistemele de taxare, care sunt unele rudimentare, cele aproximativ 2.500 de locuri de parcare publică din municipiu fiind de fapt administrate de o firmă privată, al cărei contract expiră în septembrie.

De asemenea, edilii mai aduc drept argument pentru aceste majorare și cursul leu-euro, creșterea salariului minim, precum și directivele europene de acces în centrle europene, chiar dacă se vor aplica majorări și pentru staționarea în parcările publice din cartiere. „Majorarea tarifelor se justifică, de asemenea, dacă avem în vedere evoluţia cursului euro dintre anul 2012 şi anul 2017 şi salariul minim pe economie care era stabilit la valoarea de 700 lei, cu trend ascendent, la nivelul acestui an fiind de 1450 lei. În concordanţă cu directivele U.E care a impus taxe de acces în centrele oraşelor, restricţii în circulaţia automobilelor în centrele marilor oraşe europene, cu necesitatea luării unor măsuri în vederea reducerii gradului de poluare datorat în mare parte arderilor şi emisiilor de combustibil, cu responsabilitatea protejării şi punerii în valoare a centrului istoric al oraşului, propunem modificarea tarifelor pentru parcarea în parcările publice din municipiul Braşov. Creşterea tarifelor pentru parcare va avea drept consecinţă decongestionarea centrului oraşului prin încurajarea utilizării parcării publice Regina Maria şi a parcărilor situate în zona adiacentă celei centrale”, se precizează în expunerea de motive care stă la baza noului regulament și a noilor tarife.

Astfel, tariful pe care ar urma să-l plătească brașovenii după ce noul Regulament va fi aprobat de către Consiliul Local va fi de 3 lei pe oră în zona centrală, față de 1,5 lei cât este acum, iar cel mai mic tarif va fi în zonele periferice, de 1,5 lei/oră, față de 1 leu, cât este în prezent.

În conformitate cu datele oferite de către oficialii Primăriei există trei zone de taxare pentru parcările publice:

  • Zona 0 cuprinde Centrul Istoric delimitat conform P.U.G mun.Braşov şi Poiana Braşov – 3 lei/oră
  • Zona I cuprinde Centrul Nou, Astra, Valea Cetăţii, Scriitorilor, Florilor, Tractorul, Șchei, Bartolomeu, Craiter – 2 lei/oră
  • Zona II cuprinde Bartolomeu Nord, Noua- Dârste, Triaj – 1,5 lei/oră

La tarife europene să sperăm că vom avea și un sistem de taxare european

De asemenea, în regulament se mai precizează că „tarifele de staţionare în parcările publice cu plată, se aprobă de Consiliul Local, indiferent de modul de gestionare al acestora, în funcţie de zona de tarifare. Tarifele se pot achita prin monezi,bancnote, tichete, abonamente, SMS sau prin alte sisteme de plată”, dar la parcometrele existente ale firmei P&P se poate plăti doar cu monede, iar singurul sistem modern, unde se acceptă și card este la Parcarea Regina Maria, dar funcționează… când și când. Ținând cont că în luna septembrie expiră contractul încheiat cu P & P acum mulți, mulți ani, să sperăm că edilii vor lua măsuri pentru ca firma care va administra parcările să dețină sisteme moderne de taxare, dacă tot vom avea „tarife europene”.

Brașovenii pot trimite în scris propuneri, sugestii, opinii cu valoare de recomandare referitor la acest Regulament și noile tarife stabilite, prin intermediul Centrului de Informaţii pentru Cetăţeni (program Luni-Joi, 8.00-12.30 şi 13.30-16.00, vineri, 8.00-13.00), către Primăria Braşov, Biroul Informaţii Publice şi Mass-Media sau pe e-mail infopublice@brasovcity.ro. Propunerile pot fi transmise în perioada 19.05-06.06.2017.

Regulamentul complet poate fi descărcat de pe linkul de mai jos:

REG. HCL 251 – cu modificări

Vezi mai jos cât a câștigat anul trecut firma P & P și Primăria Brașov din administrarea parcărilor publice:

P & P a plătit Primăriei peste 1,5 milioane de lei redevență pentru parcările publice. În septembrie, edilii vor trebui să selecteze un nou operator pentru parcările publice

 

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

3 Comentarii

  1. Si automatele nu au de gand sa le schimbe? Mi se pare aberant sa tot umblu cu maruntis dupa mine si mereu sa ma gandesc daca mai am sau nu. Pentru cei cu abonamente este ok, dar restul care sunt pe prepay?

  2. Pingback: Pe lângă tarifele mai piperate impuse de Primărie, brașovenii au venit și cu propuneri de reguli mai aspre în parcările publice și de reședință - Biz Brasov

  3. Pingback: Licitația pentru administrarea parcărilor din Brașov, blocată de o contestație. Vestea bună este că fără un nou operator, taxa de parcare rămâne „înghețată” - Biz Brasov

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*