Social, Stiri Brasov

Greenpeace a montat un „prafometru” la Bod pentru a vedea care este calitatea reală a aerului din Brașov

Greenpeace România a dezvoltat, împreună cu laboratorul de robotică Robotev din Bulgaria, o serie de dispozitive de monitorizare independentă a calității aerului. 

Aparatele, numite „Prafometre”, au fost dezvoltate pe baza platformei Arduino, sunt ușor de asamblat și folosit, și permit utilizatorilor să măsoare nivelul de praf fin (PM10) din zonele în care locuiesc. Valoarea limită pentru 24 de ore nu trebuie să depășească 50 μg/m³. Un astfel de prafometru a fost montat și în județul Brașov, la Bod.

Ministerul Mediului asigură monitorizarea calităţii aerului înconjurător prin cele 142 de stații distribuite pe toată suprafața României, iar informarea publicului în timp real se face pe site-ul dedicat, www.calitateaer.ro. Cu toate acestea, reprezentanții Greenpeace susțin că din 142 de stații de monitorizare, doar 93 funcționează. Conform legislației europene și românești, în zonele în care sunt înregistrate depășiri ale nivelului poluanților atmosferici, primăriile și consiliile județene sunt responsabile de implementarea unor măsuri concrete pentru îmbunătățirea calității aerului.

Teoretic, stăm bine

În conformitate cu monitorizările făcute de prafometrul de la Bod, calitatea aerului a fost bună în ultimele zile, valoarea medie fiind de 28.6μg/m³. Din păcate, o comparație cu stația montată de cei de la Mediu în vecinătate, respectiv la Sânpetru, nu a putut fi realizată, deoarece stația nu a transmis date către site-ul calitateaer.ro.

În conformitate cu datele prezentate de Greenpeace, spre deosebire de instrumentele profesionale, „Prafometru“ este un proiect pilot, construit pe o platformă deschisă, fiind orientat către colectarea și analizarea datelor de către membrii publicului larg (Citizen Science).

Despre prafometre

Odată asamblate și instalate, prafometrele de tipul celor instalate de Greenpeace se conectează la rețeaua Wi-Fi și încep să transmită datele pe care le colectează. Aparatul va face citiri în fiecare oră pentru a măsura calitatea aerului din împrejurimi. O dată pe zi datele colectate vor fi trimise prin intermediul modulului Wi-Fi către un server dedicat, care va stoca datele. Datele sunt afișate și puse la dispoziția publicului pe site-ul Greenpeace România, într-un grafic realizat în acest scop.

 

Senzorul de praf poate detecta pulberile în suspensie (PM10) cu o dimensiune între 2,5 și 10 micrometri. În ciuda limitărilor ce țin de umezeala și temperatura locului în care aparatul este poziționat, acesta răspunde la schimbările de concentrație, în sincronizare cu un instrument de măsurare profesional MIE PDR-1500 Thermo Scientific, care a fost calibrat în laborator. Cu toate acestea, datorită specificului în care senzorul aparatului măsoară particulele în suspensie, datele obținute din „Prafometru” nu pot fi considerate viabile din punct de vedere științific și direct comparabile cu echipamente de laborator sau profesionale.

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

2 Comentarii

  1. Pingback: În ce cartiere ale Brașovului se respiră aerul cel mai curat și unde este cel mai poluat aer - Biz Brasov

  2. Pingback: În ce cartiere ale Brașovului se respiră aerul cel mai curat și unde calitatea aerului este mai scăzută - Biz Brasov

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*