Economic, Stiri Brasov

Criza forței de muncă a ajuns la un nivel atât de ridicat încât firmele au început să își liciteze angajații

La Brașov, doar analfabeții nu își găsesc un loc de muncă

Din cele 9.000 de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, 90% nu au niciun fel de pregătire, neavând dovada absolvirii măcar a ciclului primar, a declarat, ieri, în cadrul unei dezbateri pe tema modificării Legii uceniciei, Liliana Dragomir, șefa AJOFM Brașov. Aceasta a spus că aceste persoane nu pot fi angajate, deoarece angajatorul solicită acte de studii. Mai exact, peste 8.000 de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă sunt analfabete.

Pe de altă parte, Legea uceniciei, în vechea sa formă, nu a avut niciun fel de succes la Brașov. „Din cei 600 de agenși economici care sunt în căutare de personal, niciunul nu a angajat ucenici anul trecut, deoarece circuitul birocratic este unul destul de greoi, iar firmele trebuie să își angajeze un om pentru a străbate tot acest hățiș birocratic pentru a angaja câțiva ucenici”, au explicat cei prezenți la dezbatere.

Mai mult, la Brașov criza forței de muncă a ajuns atât de acută încât firmele au început să își „liciteze” muncitorii. „M-am trezit cu un angajat că îmi spune vineri că de luni pleacă la o altă firmă. I-am explicat că va avea probleme dacp nu respectă un peaviz, iar el a zis că nu îl interesează. Forța de muncă este destul de greu de găsit, iar dacă o găsești e destul de greu de fidelizat”, au spus reprezentanții unei firme.

250 de euro pentru ucenici, 300 de euro pentru stagiari

Firmele care vor încadra la lucru ucenici sau stagiari vor putea primi subvenții de 250 de euro, respectiv 300 de euro pe lună, de om, pentru acoperirea salariului, potrivit unui proiect de lege trimis recent de Guvern la Parlament.
Proiectul de lege vizeaza modificarea Legii 279/2005 privind ucenicia la locul de munca și a Legii 335/2014 privind efectuarea stagiului de practică pentru absolvenții din învățământul superior.
Proiectul prevede, printre altele, ca angajatorul care încheie un contract de ucenicie, în condițiile prezentei legi, să beneficiaza la cerere, pe întreaga perioadă de derulare a contracului de ucenicie de o sumă în cuantum de 1.125 de lei/lună (250 euro), acordată din bugetul asigurărilor de șomaj, în limita fondurilor alocate cu această destinație. Contractul de ucenicie va putea fi încheiat pe unul, doi sau trei ani.

Această prevedere reprezintă o majorare a subvenției, pentru că în prezent statul poate acorda angajatorilor doar 300 de lei pe lună (60% din indicatorul social de referință), sumă considerată insuficientă pentru a încuraja agenții economici să încadreze ucenici.
De asemenea, prin acest proiect de lege ar urma să se faciliteze și acordarea de subvenții de 1.350 de lei pe lună (circa 300 de euro pe lună), pentru acoperirea salariilor absolvenților de facultate, încadrați în programe de stagiu. Stagiile ar urma să dureze până la 6 luni.

Și aici ar veni o majorare substanțială, pentru că în prezent statul poate acorda subvenții din bugetul asigurărilor de șomaj de numai 750 de lei pe lună pentru stagiari (150% din indicatorul social de referința).

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

2 Comentarii

  1. Acum avem parte de un decalaj intre salariile de la stat si privat. Poate ca investitorii ar trebui sa mareasca putin lefurile.

  2. Curios e ca stiu multe persoane, calificate de altfel, unele cu experienta de 14 ani in companii romanesti de renume, relocate in Brasov, care fie au aplicat la ~50 de locuri de munca, fie aplica de cateva luni bune, unele job-uri chiar inferioare pregatirii lor si totusi nu au fost contactate nici macar o data, sau, mai rau, job-urile dispar far a fi vreodata vizualizat CV-ul. Asa ca imi e tare teama ca aricolele astea sunt un pic trase de par, sau oferta e job-uri fie este doar cu numele, sau este destinata in exclusivitate job-urilor low-end.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*