Stiri Brasov, Turism

Biserica Neagră, cea mai vizitată biserică fortificată din România. Anul trecut a avut 220.000 de vizitatori

Biserica Neagră din Brașov ocupă primul loc în topul celor mai vizitate biserici fortificate săsești din România, fiind urmată de Catedrala Evanghelică din Sibiu, afirmă coordonatorul proiectului turistic ”Descoperă sufletul Transilvaniei”, Ștefan Cosoroabă.

Potrivit acestuia, Biserica Neagră din Brașov a avut anul trecut peste 220.000 de vizitatori, dublul față de turiștii atrași de Catedrala Evanghelică din Sibiu.

„În ultimii trei ani, la bisericile fortificate am trecut de la 470.000, la 650.000 de vizitatori. Anul acesta sperăm să depășim 700.000 de vizitatori. Acești vizitatori au fost împărțiți pe județe. În primul rând este vorba de județul Brașov, cu peste 300.000 de vizitatori, aproape jumătate, pentru că au Biserica Neagră, care depășește în fiecare an 220.000 de vizitatori, și Prejmerul, situat undeva la peste 50.000 de vizitatori. Urmează Sibiu, cu peste 200.000 de vizitatori, Mureș, Alba, Hunedoara, Harghita și Bistrița. La Sibiu, (…) Catedrala Evanghelică ajunge la 100.000 de vizitatori pe sezon. Dacă mai luați și cifrele din extrasezon, mai puneți 20 %. Urmează Biertanul, cu 55.000 de vizitatori și Cisnădioara — 17.000 de vizitatori”, a explicat Ștefan Cosoroabă.

Biserica Neagră din Brașov este preferata turiștilor români și străini fiind cea mai mare biserică gotică din estul Europei. Biserica Neagră este cea care găzduiește și cea mai mare orgă mecanică din România, dar și cea mai mare colecție de covoare otomane de la noi din țară, potrivit site-ului Bisericii Evanghelice din România.

Catedrala Evanghelică din Sibiu se situează pe locul doi în preferințele turiștilor. Aici vizitatorii pot admira o frescă unică în România și al doilea turn cu ceas ca vechime din țara noastră. În această biserică este înmormântat și baronul transilvănean Samuel von Brukenthal, care a lăsat moștenire cel mai vechi muzeu din țară.

Pe locul trei în topul numărului de vizitatori se află două biserici fortificate săsești, monumente UNESCO: Prejmer (județul Brașov) și Biertan (județul Sibiu). La Biertan, turiștii află legenda temniței căsniciei. Se spune că în ‘„temnița căsniciei” cuplurile certate erau închise de către preot până când cei doi se împăcau. ”Temnița căsniciei” ar fi fost motivul pentru care în zonă nu au fost înregistrate divorțuri timp de câteva sute de ani.

La concurență cu Prejmerul și Biertanul se află Biserica din Deal din Sighișoara (județul Mureș), tot un monument UNESCO.

În Transilvania există 160 de biserici fortificate săsești. Numai în 20% dintre ele se mai țin slujbe în mod regulat. O parte din bisericile fortificate, aproximativ o treime, sunt cuprinse într-un circuit turistic, accesibil cu “Transilvania Card”.

„Cele mai multe biserici fortificate înregistrează până la 5.000 de vizitatori. Ca să le susții, ca monument istoric, trebuie să ai peste 30.000 de vizitatori”, mai spune Ștefan Cosoroabă.

Un bilet de intrare în bisericile fortificate săsești costă între trei și zece lei.

Topul bisericilor fortificate săsești din țara noastră a fost realizat de Biserica Evanghelică din România.

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*