Stiri Brasov, Turism

Cetățile Făgăraș și Râșnov au primit cele 8,5 milioane de euro din bani europeni în vederea reabilitării

Agenţia de Dezvoltare Regională  (ADR) Centru a aprobat cerererile de finanţare în vederea reabilitării cetăților din Făgăraş și Râșnov. Lucrările vor fi finanțate prin Programul Operaţional Regional 2014 – 2020, Axa 5.1, iar investiția totală este de aproximativ 8,5 milioane de euro. Pentru a obţine finanţări nerambursabile prin această axă, au fost depuse la ADR peste 30 de proiecte din judeţele Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu, însă cele două proiecte brașovene au obținut un punctaj mare, astfel că au fost admise la finanțare.
În cazul Cetății Făgărașului, valoarea proiectului este de 4,9 milioane de euro, iar  primarul municipiului, Gheorghe Sucaciu, a precizat că documentul oficial de admitere la finanțate a fost transmis de Agenția de Dezvoltare Regională Centru săptămâna trecută. „În termen de 30 de zile de la primirea deciziei, urmează să semnăm contractul de finanţare, cel mai probabil în primele zile ale lunii mai. Ulterior, vom începe etapa de implementare”, a explicat edilul din Făgăraș. În momentul de faţă, Cetatea de la Făgăraş, este considerată una dintre cele mai bine conservate din Europa, fiind declarată printre cele mai importante atracţii turistice de acest gen din România.
Amenajări noi cu banii de la UE
Cu banii europeni se vor face și noi amenajări. Se vor amenaja și două podeţe de lemn peste şanţul de apărare (unul la intrarea principala, iar celălalt pe latura de nord) și se va reface acest şanţ, respectiv se va îndepărtarea valul de pământ de lângă ziduri, astfel încât piloni de stejar pe care este realizată fundaţia să aibă suficientă umezeală pentru a se conserva. De asemenea, se va lucra la turnuri, la ziduri şi vor fi amenajate ateliere, inclusiv unul de fierărie. După ce se vor termina lucrările, în cetate se vor desfăşura diverse activităţi, astfel încât turiştii să experimenteze, cel puțin pentru câteva clipe, viața de acum câteva secole.

La Râșnov, se vor demola mai întâi lucrările neautorizate

În cazul Cetății Râșnov, valoarea proiectului este de 3,6 milioane de euro, iar în primă fază, vor fi eliminate toate lucrările neautorizate realizate în trecut de investitorul italian. „Ulterior, vor efectuate reparaţii la zidurile de apărare, se vor  reface parţial sau total unele turnuri şi căsuţe. Proiectul mai prevede refacerea sistemului de apărare de tip «gaură de lup», de la intrarea în incinta de vest. De asemenea, se vor amenaja spaţii pentru viitorul muzeu, dar şi zone pentru expoziţii şi activităţi în aer liber”, a explicat viceprimarul Liviu Butnariu.

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*