Economic, Stiri Brasov

Elicopterul H215, care costă 13 milioane de euro, va fi produs doar la Ghimbav și exportat în toată lumea

Compania Airbus Helicopters Ro­mânia, care deţine în prezent o uni­tate la Ghimbav unde repară elicoptere, are în plan să producă modelul H215 doar în noua fabrică inaugurată în toamna anului trecut, urmând să-l exporte în întreaga lume.

Airbus a inaugurat în luna sep­tembrie 2016 o fabrică de 52 de mi­lioa­ne de euro la Ghimbav,  pentru asam­blarea modelului H215, care va crea până în 2020 aproximativ 350 de locuri de muncă, potrivit unor informaţii an­terioare. Iniţial, Airbus Helicopters a anunţat că asamblarea H215 va începe la Ghimbav în acest an, însă recent compania a înaintat un nou termen, şi anume, cel mai devreme finalul anului 2018.

„România este locul ideal pentru investiţii în aeronautică, datorită tra­di­ţiei şi forţei de muncă înalt cali­ficate în acest domeniu. Ambiţia Airbus este de a produce modelul de elicoptere H215 doar la Braşov şi să-l exporte în în­treaga lume“, a declarat Gabriel Ciornei, directorul de operaţiuni al com­paniei Airbus Helicopters Româ­nia, în cadrul evenimentului de inau­gurare a fabricii de componente pentru avioa­ne Sonaca Aerospace Transil­vania din Moldoveneşti, Cluj.

Componentele pentru fabricarea elicopterului H215 vor fi aduse din Franţa, însă Airbus are discuţii şi cu jucători precum IAR, Aerotech, Turbomecanica pentru a realiza piesele necesare pe plan local, potrivit unor informaţii anterioare. Un elicopter H215 costă în jur de 13 milioane de euro, însă preţul diferă în funcţie de dotări.

Oficialii Airbus au declarat luna trecută că demararea producţiei la Ghimbav nu este condiţionată de un contract de achiziţie a modelului H215 de către Guvernul României, însă au afirmat că proiectul ar avea mai multă vizibilitate la nivel mondial, dacă România ar cumpăra elicoptere H215 asamblate pe plan local.

În prezent, modelul H215 se ansamblează în fabrica din Franţa, iar Airbus Helicopters a primit comenzi din ţări precum Germania, Spania sau Chile. Ambiţia companiei este de a transfera activitatea de asamblare a modelului H215 din fabrica din Marignane (Franţa) la Ghimbav.

La capacitatea maximă, fabrica Airbus Helicopters de la Ghimbav va ansambla în jur de 15 elicoptere H215 pe an. În prezent, în unitatea Airbus din Ghimbav lucrează în jur 160 de oameni. Circa 75% din elicopterele pe care Airbus Helicopters le repară şi modernizează la Ghimbav sunt din străinătate.

Compania Airbus Helicopters România a realizat în 2015 o cifră de afaceri de peste 87 mil. lei (19,5 mil. euro), un profit de 8,9 mil. lei (2 mil. euro), cu un număr mediu de 160 de angajaţi, potrivit site-ului Ministerului Finanţelor Publice. Airbus Helicopters este o divizie a Airbus Group, gigant cu afaceri de 64 miliarde de euro anual. Airbus Helicopters a avut în 2015 venituri totale de 6,8 miliarde de euro. Compania este numărul unu la nivel mondial în industria producătoare de elicoptere şi are în total circa 23.000 de angajaţi.

 

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

Un comentariu

  1. Pingback: Ciudat... - Romania Military

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*