Imobiliare, Stiri Brasov

Casele „de firmă” cu statut de monument-istoric nu vor fi scutite de la plata impozitului pe clădire. Scutirea se aplică doar locuințelor

Consiliul Local Brașov va adopta în ședința de mâine o hotărâre ce vizează reglementarea impozitelor pe clădiri în cazul acelor imobile din categoria monumentelor istorice în care sunt derulate activități economice. Viceprimarul Mihai Costel a precizat faptul că facilitățile fiscale pentru clădirile monument-istoric au fost acordate în condițiile legii însă, de această facilitate, respectiv scutirea de la plata impozitului pe clădire, nu pot beneficia acele imobile care sunt folosite în activităţi comerciale, ci doar cele care sunt locuinșe.

Prin HCL nr. 589/2016, privind stabilirea impozitelor şi taxelor locale precum şi a taxelor speciale pentru anul 2017, aleșii locali au stabilit ca pentru clădirile şi terenurile care sunt clasate ca monumente istorice de arhitectură sau arheologice, muzee ori case memoriale să acorde scutirea de la plata impozitului datorat, potrivit articolului 456 din Codul Fiscal. În completare la această hotărâre, în documentaţia aferentă proiectului de hotărâre ce urmează a fi dezbătut mâine se arată că, potrivit articolului 250  din Codul Fiscal, sunt scutite de la plata impozitului „clădirile care, potrivit legii, sunt clasate ca monumente istorice, de arhitectură sau arheologice, muzee ori case memoriale, indiferent de titularul dreptului de proprietate sau de administrare, cu excepţia încăperilor care sunt folosite pentru activităţi economice. „Prin prezentul proiect de hotărâre propunem ca şi criteriu unic de acordare a scutirii de la plata impozitelor datorate numai pentru imobilele care nu sunt implicate în orice formă în activitate economică”, se mai precizează în proiect. În  baza HCL nr. 589/2016, 900 de braşoveni care deţin locuinţe în clădiri monument istoric au solicitat în scris Direcţiei Fiscale Braşov scutirea de la plata impozitului pe clădire.

În schimb, prin noua hotărâre, pentru spaţiile sau unităţile de alimentaţie publică din centrul istoric al Braşovului care funcţionează în clădiri istorice se va plăti impozitul normal pentru respectivul spațiu.

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

Un comentariu

  1. Diana Bertha Krausser

    S-au “incurcat borcanele” foarte rau!…Locuiesc intr-o casa mica, cu arhitectura specific transilvana, datata 1862, dar cu fundatie pe pietre vechi, medievale si – avand o pensie f. mica -, am solicitat scutirea de impozit, deoarece il platesc de 40 (patruzeci) de ani!…Este cel mai vechi imobil cu portal medieval din complexul scholastic “Prima Scoala Romaneasca”. Nu mi s-a aprobat, in timp ce la “altii” – care locuiesc in imobilele vechi, nationalizate! -, s-au “strofocat” sa le faca dosarele de scutire. Unde este recunostinta fatza de un om care si-a platit impozitul atata timp cu fidelitate ?

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*