Social

Reguli noi, greu de aplicat! Noul regulament de salubritate prevede amenzi pentru cei care își duc gunoiul la blocul vecin, dar și pentru cei care aruncă zăpada murdară pe spațiul verde

Rampe gunoi deseuriPrimăria Brașov vrea să modifice Regulamentul de salubrizare și a lansat spre dezbatere publică până în data de 2 martie Regulamentului-cadru al serviciului de salubrizare al municipiului Brașov. La acest proiect, brașovenii pot aduce propuneri.

Propunerea de Regulament aduce o serie de noutăți la capitolul sancțiuni. De exemplu, una dintre prevederi vizează aplicarea de amenzi cuprinse între 500 și 1.000 de lei (persoanele fizice) și de la 1.000 la 2.000 lei (persoane juridice) pentru depozitarea deșeurilor… la alt punct de colectare decât cel la care a fost arondat conform contractului încheiat cu operatorul. Aceeași amendă va fi aplicată și pentru executarea de lucrări de construcții/reparații, fără a încheia contract cu operatorul de salubrizare pentru eliminarea deșeurilor rezultate. Tot cu o sumă cuprinsă între 500 și 1.000 de lei, conform proiectului de regulament, ar urma să fie amendate persoanele fizice care scot și/sau împrăștie gunoaiele.

Rămâne însă de văzut cum se vor pune în practică aceste sancțiuni, ținând cont că în municipiul Brașov sunt câteva sute de boxe de gunoi, astfel că e destul de greu de depistat dacă „vecinul”, care poate stă la casă, a venit și și-a aruncat sacii cu moloz la rampa de la blocul tău. De asemenea, și cei care scormonesc prin gunoaie sunt destul de greu de sancționat, ținând cont că majoritatea sunt persoane fără venit, iar și atunci când sunt prinse în flagrant, amenda rămâne doar pe hârtie, iar după ce pleacă oamenii legii, „reciclatorii” își continuă treaba, uneori golind întreaga mizerie din containere în căutarea de deșeuri care ar putea avea valoare.

Cei care nu reciclează, riscă amenzi

Totodată, Primăria Brașov vrea să impună reguli mai dure, cel puțin pe hârtie, și în ceea ce privește colectarea deșeurilor reciclabile. Astfel, tot cu amenzi între 500 și 1.000 de lei (persoanele fizice) și 1.000 la 2.000 lei (persoane juridice) vor plăti și cei care nu aruncă „fracţiunea umedă a deşeurilor” în saci de plastic, nu colectează separat, pe tipuri de materiale, deşeurile reciclabile; nu încheie contracte de salubrizare doar cu operatorul căruia autoritatea administraţiei publice locale i-a atribuit serviciul (în gestiune directă sau în gestiune delegată) sau nu îndepărtează zăpada şi gheaţa de pe trotuarele din dreptul imobilelor în care locuiesc.

Noul regulament mai stabilește amenzi în cuantum de 500 – 1.000 de lei pentru persoane fizice și între 1.000 și 2.000 de lei pentru persoane fizice pentru o serie de alte contravenții la prevederile din acest document. Astfel, riscă amenzi în acest cuantum și cei care cei care  aruncă și/sau depozitează pe domeniul public și privat al municipiului a deșeurilor de orice tip; scot din imobile pe trotuare (prin măturare) apele uzate, murdăresc, degradează sau distrug sau statuile, monumentele, mobilierului urban; contaminează străzile, trotuarele, parcurile, locurilor publice cu dejecții animaliere; circulă pe străzi cu pneurile murdare; lipesc, scriu sau expun afișe în alte locuri decât zonele special destinate în acest scop; astupă gropile de scurgere de pe străzi; depozitează zăpada în amestec cu material antiderapant pe zonele verzi, garduri vii, alveole stradale;  spală autovehiculele pe străzi, în râuri sau pe malurile acestora.

Același amenzi se vor aplica și pentru nerespectarea reglementărilor legale privind regimul deșeurilor medicale, sau pentru cei care a abandonează, îngroapă sau depozitează deşeurile de origine animală în alte condiţii decât cele stabilite de legislaţia în vigoare. Sancțiuni similare se vor aplica și celor care blochează accesul utilizatorilor și autovehiculelor aparținând operatorilor de salubrizare la platformele de colectare a deșurilor; dau foc gunoaielor din platforme; mută containerele din locurile special amenajate. 

Persoanele interesate să îmbunătățească acest regulament, pot trimite în scris propuneri, sugestii, opinii cu valoare de recomandare prin intermediul Centrului de Informaţii pentru Cetăţeni (program de luni până joi, 8.00-12.30 şi 13.30-16.00, vineri, 8.00-13.00), către Primăria Braşov, Biroul Informaţii Publice şi Mass-Media sau pe e-mail infopublice@brasovcity.ro.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*