IT, Stiri Brasov

Cinci startup-uri brașovene candidează la Central European Startup Awards

central-european-startup-awardsCinci startup-ur brașovene candidează anul acesta la Central European Startup Awards – Lumma Lights, Mondly, Mushin.Fm, Lampix și Alchemy Hub.

Lumma a fost co-fondat de brașovenii Ciprian Burtan și Octavian Richea. Lumma este un sistem de lumini de 360 de grade, integrat complet în manșoanele bicicletei, care va fi produs la Brașov. Fondatorii au strâns peste 40.000 de dolari(189% din target) prin Indiegogo pentru a demara productia.

Mondly este startup co-fondat de frații brașoveni Alexandru și Tudor Iliescu în 2014 care oferă o aplicație de învățat limbi străine, descărcata deja de peste 8 milioane de utilizatori din app store-uri. Mondly a fost desemnată „Apple best new app January 2016” și „Apple Language Learning App May 2016”. Fondatorii au refuzat în primul an de dezvoltare o ofertă de 150.000 euro de la investitori pentru a nu limita evaluarea startup-ului, care a crescut exponențial între timp.

Lampix a fost co-fondat de brașoveanul Mihai Dumitrescu (Rosoftlab) și George Popescu (Boston Technologies USA) și a fost atras în acceleratorul de startup-uri hardware Highway1 dn Sillicon Valley și se pregătește pentru lansarea produsului pe piața globală.  Lampix utilizează o tehnologie de recunoaștere a obiectelor pentru a proiecta pe diverse suprafețe interfețe de interacțiune relevante pentru fiecare tipologie de obiect. Utilizatorul poate interacționa cu platform Lampix, atingând pe suprafața de proiectare meniurile și butoanele proiectate, și transmițând deciziile sale către diversele aplicații ale platformei.

Mushin.fm este o aplicație mobilă care preia preferințele muzicale ale persoanelor dintr-un bar sau restaurant și apoi le redă în instalația de sonorizare a locației. Startup-ul a fost fondat de brașoveanul Rareș Drăgan. MUSHIN are două componente: o aplicație in Cloud dedicată locațiilor și o aplicație mobilă pentru utilizatori. Ca orice idee, MUSHIN.FM a pornit dintr-o serie de experiențe și dintr-o nemulțumire. „Nemulțumirea noastră este destul de comună: ne-am săturat să ascultăm muzică nepotrivită în locurile în care ne petrecem timpul liber. Experiența care a declanșat totul a avut loc în agenția digitală High Contrast, fondată în 2002 și care a devenit între timp un epicentru digital/creativ al Brașovului. În martie 2015, pregăteam un eveniment «noaptea agențiilor» în High Contrast și vroiam să aduc ceva inedit și interactiv la eveniment. Atunci, am gândit un un playlist interactiv prin care oamenii să aleagă muzica de la eveniment prin like-uri pe Facebook. Colegul meu Radu a scris codul în mai puțin de o săptămâna. La noaptea agențiilor am prezentat conceptul de playlist interactiv și am primit feedback foarte pozitiv. Dar evenimentul de la noaptea agențiilor ar fi putut să fie un eveniment privat și singular dacă nu intervenea șansa. Întâmplarea face să am un prieten foarte bun, Cosmin Haraga, care este administratorul unei cafenele din centrul Brașovului (Dada Cafe). Cosmin ne-a încurajat să organizăm primul eveniment public MUSHIN și a găzduit prima apariție în Dada, pe 15 Decembrie 2015. La momentul acela aveam în continuare doar un playlist interactiv prin Facebook, dar conceptul a prins bine și petrecerea a durat până dimineață în Dada. În prima noapte s-au ales și ascultat peste 200 de piese folosind MUSHIN. A fost un prim succes și confirmarea de care aveam nevoie”, ne-a destăinuit Rareș poveste nașterii MUSHIN.FM.

Alchemy Hub este un spațiu de coworking (colaborativ) care s-a lansat în acest an la Brașov. Fondatorul hub-ului, Sorin Peligrad, spune că a investit circa 25.000 de lei în lansarea acestui spațiu, care poate găzdui până la 36 de coworkeri, în cele 5 săli de care dispune.

Central European Startup Awards este un festival unic aflat deja la a 3-a ediție, care urmărește să inspire, să încurajeze și să ofere recunoaștere antreprenorilor din Europa Centrală și de Est. Unicitatea sa constă în faptul că reprezintă singura serie de evenimente dedicate startup-urilor din această regiune, care nu include sesiuni de pitching sau conferințe.

În 2016 nominalizările s-au făcut în perioada 5-25 septembrie, câștigătorii urmând să fie anunțați pe 1 decembrie.

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*