Imaginea desuetă a gării a determinat-o pe o brașoveancă să inițieze în luna decembrie a anului trecut o petiție online pentru a transforma această poartă de intrare în oraș într-una cu adevărat europeană, care să nu mai facă de râs întreg orașul. Mihaela Mariș, cea care a inițiat petiția, a precizat că aceasta a fost semnată până la această oră de peste 2.000 de persoane. Totodată, a fost transmisă și o scrisoare deschisă Ministerului Transporturilor pentru a cere încă odată reabilitarea acestei clădiri fie cu resurse guvernamentale, fie să o dea în administrare Primăriei, care să se ocupe de modernizare. “Am primit confirmarea de primire că scrisoarea a ajuns la Ministerul Transporturilor și acum așteptăm și un răspuns. Am trimis această scrisoare, fiindcă vrem să se țină cont de părerea brașovenilor, care vor o gară care să facă cinste orașului”, a explicat Mihaela.
Se caută voluntari pentru conturarea ideii de proiect
Turiștii care trec pragul gării care sunt întâmpinași de mizeria, chioșcurile părăsite și infecte și scaunele rupte de pe peroane, dar și de „fauna pestriță” din incinta Gării. Ținând cont de aceste aspecte, Mihaela a format deja și câteva echipe de lucru, formate din voluntari în vederea conturării planului de reabilitare pentru gară, prima dintre acestea fiind înființată împreună cu studenți de la Facultatea de Sociologie, care au început elaborarea unui plan de intervenţie în legătură cu rezolvarea problemei oamenilor fără adăpost care populează gara şi spaţiul adiacent. De luna viitoare, ar urma să se formeze și alte echipe de lucru formate din arhitecţi, ingineri, designeri sau chiar specialişti în energii regenerabile, care să alcătuiască o propunere de proiect pentru reamenajarea gării, în cazul în care va exista o iniţiativă manifestă din partea Ministerului Transporturilor pentru reabilitare. În acest sens, Mihaela Mariş a lansat un apel către toţi specialiştii în domeniile enumerate, care doresc să participe ca voluntari la acest proiect, să li se alăture celor care fac deja parte din grupul de initiative, tânăra putând fi contactată pe adresa de email mihaela.stanciu@dofe.ro.
Un demers susținut și de primărie
Demersul tinerei este sprijinit și de către Primărie, care a încercat de mai multe ori începând din 2006, dar fără success, să preia gara în administrare. „Municipalitartea braşoveană a iniţiat la rândul său discuţii la Ministerul Tranmsporturilor pentru găsirea unei soluţii pentru reabilitarea principalei porţi de intrare în oraş. Din păcate, răspunsul Ministerului şi al CFR a fost că gara nu poate fi cedată în administrarea municipalităţii, întrucât face parte din structura SNCFR şi nu poate fi separată de aceasta. Însă, se pare că alocarea de fonduri de la Ministerul Transporturilor pentru acest proiect nu a fost o prioritate”, a subliniat Sorin Toarcea, purtătorul de cuvânt al Primăriei Brașov.