*Novacul afumat de Țara Bârsei al celor de la Doripesco este pe ultima sută de metri pentru obținerea a Indicației Georgrafice Protejate
Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a prezentat, în şedinţa de Guvern, o informare privind produsele româneşti cu potenţial pentru care sunt în curs de elaborare dosare în vederea depunerii la Comisia Europeană pentru înregistrare şi protecţie cu denumiri de origine sau indicaţii geografice.
„La nivel european avem 1440 de produse, spre exemplu Italia are 290 de produse, Franţa peste 260, România deocamdată 3 produse. Este vorba de magiun de Topoloveni care este cu indicaţie Geografică din 2011, salamul de Sibiu tot indicaţie geografică şi telemeaua de Ibăneşti cu denumire de origine protejată”, a declarat, miercuri, după şedinţa de Guvern, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.
El a anunţat că este în curs de analiză, la Comisia Europeană, documentaţia pentru înregistrare conform sistemelor de calitate europene a produsului ”Novac afumat din Ţara Bârsei”.
”Avem la Comisia Europeană şi sperăm să iasă cât de curând Novacul Afumat solicitat de o asociaţie din zona Braşov şi mai avem două produse la ministerul Agriculturii – deja solicitate dosarele – un caşcaval de Săveni în Botoşani şi mai avem cârnaţii de Pleşcoi în zona Buzăului”, a precizat ministrul Agriculturii.
Irimescu a spus că au mai fost identificate o serie de 14 produse care se pretează la protecţia europeană, printre acestea aflându-se și Brânza de burduf în scoarță de brad din Brașov, şi 16 sortimente de vin care sunt pe lista produselor cu Indicaţie Geografică şi Denumire de Origine Protejată şi 8 sortimente de ţuică şi pălincă.
Tradiție de doar 40 de ani pentru Novac
Producerea „Novacului afumat de Țara Bârsei” se bazează pe creșterea în cantitate mare a peștelui Novac în heleșteele din jurul Brașovului încă din anii 1975 – 1976, când a început amenajarea bazinelor piscicole de la Dumbrăvița șI popularea acestora cu crap, novac, caras șI alte specii, în cadrul unui program național de dezvoltare a pisciculturii șI de construire de fabrici de conserve de pește.
În 1985 s-a înființat Întreprinderea Piscicolă Brașov, cu sediul în Hălchiu, care avea ca obiect de producție creșterea peștelui de apă dulce și semiconserve de pește. „Novacul afumat de Țara Bârsei” se produce din 1987, 10 ani mai târziu producția fiind reluată de compania Doripesco.
O anchetă a reprezentanților Ministerului Agriculturii a arătat că în anii 1975 – 1980, când ferma piscicolă era încă în construcție, locuitorii din Dumbrăvița prindeau novacul cu cu coșul sau cu lingura , după care îl sărau, îl uscau câteva săptămâni în podul casei, apoi îl afumau 2 – 3 zile cu așchii de fag și-l păstrau peste iarnă în podul casei la răcoare, protejat de rozătoare, în împletituri de salcie tip coșuri.