Stiri Brasov, Timp liber

„Război civil” la teatru. Actorii s-au împărțit în două tabere, iar adepții lui Goga amenință cu proteste, dacă Primăria nu va da curs revendicărilor transmise de directorul demisionar

Conducerea demisionara teatru Claudiu Goga (2)Conducerea demisionară a Teatrului Sică Alexandrescu a organizat ieri o conferință de presă pentru a-și prezenta punctul de vedere, după ce s-a ajuns la un consens cu executivul Primăriei Brașov, cel puțin până la finele acestei luni. Directorul Claudiu Goga a ținut să avertizeze asupra faptului că protestul inițiat de conducere la care s-a alăturat și marea majoritate a actorilor instituției de cultură nu s-a oprit, ci este doar „înghețat”, până pe 30 noiembrie, când încetează perioada de preaviz, care a fost stabilită de comun acord cu reprezentanții municipalității. Astfel, Claudiu Goga vrea acum să pună pe masa reprezentanților municipalității un protocol care conține trei revendicări principale. „Acest protocol este o moștenire pe care vreau să o las pentru acest teatru, indiferent cine va fi numit director pe viitor, tocmai pentru a nu se mai lovi de problemele pe care le-am avut până acum. Din acest protocol vreau să reiasă limpede faptul că Primăria nu trebuie să se mai amestece în treburile manageriale ale nici unei instituții de cultură din subordine și consider că este un abuz că Opera și Filarmonica au avut numite persoane care nu erau de specialitate drept manageri interimari. Trebuie cu celeritate organizat concurs pentru ocuparea funcțiilor de manager atât la teatru, cât și la Operă și la Filarmonică și nu în ultimul rând, Primăria trebuie să mai înceteze să închirieze Sala Mare a Teatrului Sică Alexandrescu. Trebuie ca reprezentanții Primăriei să înțeleagă că profesioniștii trebuie lăsați să își facă treaba, iar impostorii să nu se mai bage în aceste lucruri”, a subliniat Claudiu Goga.

Protest cu sprijinul altor actori din țară

Acesta, susținut și de alți actori prezenți la conferința de presă, a punctat faptul că în cazul în care municipalitate nu va semna acest protocol, protestul actorilor de la Sică Alexandrescu va continua și se va cere sprijinul și altor actori din țară, o parte dintre aceștia susținându-le deja demersul. „Suntem de acord ca Primăria să efectueze un audit la teatru, însă să efectueze un audit și doamnei Cecilia Doiciu (șefa Direcției de Relații Externe, Cultură și Evenimente din Primăria Brașov – n.r.), fiindcă în urma discuțiilor pe care le-am avut cu domnul primar și domnul viceprimar era vorba de formarea unei comisii disciplinare care să analizeze activitatea dumneaei. Vrem semnarea acestui protocol, pentru că nu mai vrem ca teatrul să fie supus la aceste abuzuri”, a explicat Goga.

Principala nemulțumire a conducerii teatrului este faptul că Primăria a decis să închirieze sala teatrului și să și încaseze veniturile din chirii, astfel că instituția de cultură era împiedicată să mai facă venituri proprii. „Nu există o bază legală pentru închirierea sălii de către Primărie, există doar o hotărâre de Consiliu Local pentru tarifele de închiriere sa sălii. Stabilisem ca Primăria să închirieze sala doar în ziua de luni, când noi suntem liberi, dar programul nu a fost respectat, astfel că am fost nevoiți să suspendăm repetiții sau spectacole de-ale noastre. Sala era închiriată de Primărie pentru spectacole, însă utilitățile erau plătite din bugetul teatrului (bani care vin de fapt tot de la Primărie, respectiv din bugetul local al Brașovului prin subvenție – n.r.). De asemenea, dacă, la începutul săptămânii sunt aduse spectacole scumpe, unele de o calitate îndoielnică, brașovenii nu mai vin la spectacolele Teatrului Sică Alexandrescu”, s-a plâns directorul demisionar al teatrului.

Primăria a investit milioane de lei, teatrul… nimic

Conducerea teatrului a evitat însă să pomenească de sumele care au fost investite de la bugetul local al Brașovului în renovarea întregii clădiri. Practic, lucrările de reabilitare a teatrului au demarat din anul 2008 cu înlocuirea centralei termice şi a sistemelor de încălzire şi ventilaţie și s-a finalizat în vara anului trecut cu lucrările din Sala Mare. Suma totală investită în reabilitarea teatrului a fost de 8.372.245 de lei. Deși până la începerea procesului de renovare al teatrului în părțile laterale ale clădirii funcționau diverse restaurante și cluburi, iar veniturile din chirii ajungeau direct în vistieria teatrului, în conformitate cu precizările reprezentanților municipalității, conducerea instituției de cultură nu a investit nici măcar un leu din acești bani în reabilitări, iar toate lucrările majore au fost executate exclusiv cu bani de la Primărie.

Actorii s-au luat la harță în conferința de presă

Totodată, și actorii de la teatru s-a împărțit în două tabere, o tabără care este alături de Claudiu Goga, care este de altfel mai numeroasă, și alta, care a fost reprezentantă ieri de către actorul George Custură. Acesta a ținut să sublinieze că nu toți actorii care lucrează sau colaborează cu Teatrul Sică Alexandrescu se identifică cu acest scandal, printre aceștia numărându-se Ligia Stan, Elena Manoliu, Viorica Geantă – Chelbea, Marius Cisar, Carmen Moruy, Gabi Butuc și Gabriel Costea.. „De exemplu, de trei ani s-a mai montat nici un text românesc clasic sau contemporan. Sunt aceleași piese de ani de zile. Unii spectatori s-au declarat dezamăgiți de calitatea unor piese. De altfel, și eu, am jucat în « Sex, Drugs, Rock and Roll», pentru că trebuia să o fac. Cred că Primăria poartă o singură vină: că a fost prea îngăduitoare și a tolerat o serie de lucruri în defavoarea spectatorilor”, a punctat Custură. Replica a venit din partea actriței Iulia Popescu care a spus ironic că este sigură că „spectatorii brașoveni n-au mai putut dormi, că nu au mai fost jucate piese românești”. De cealaltă parte, Claudiu Goga, care ocupă de 12 ani funcția de director al teatrului a spus că este greu să mulțumească pe toată lumea. „Nu am pretenția să se spună despre mine că am fost directorul ideal, dar cred că am fost un director bun pentru actorii talentați, un director care a reușit să umple sălile de spectacole”, a conchis Goga.

Un teatru „anonim”

Și consilierul local Răzvan Popa a remarcat însă faptul că teatrul brașovean prea puțin cunoscut la nivel național. „Mă întreb de ce oare Teatrul Sică Alexandrescu nu are nici o piesă la Festivalul Național de Teatru, când teatre din orașe precum Clujul, Sibiul sau Timișoara au cel puțin câte două reprezentanții la astfel de evenimente. Atâta timp cât bugetul public al Brașovului contribuie masiv la susținerea acestei ramuri a domeniului cultural, cred că este nevoie să existe o comunicare mult mai bună între conducerea teatrului, care se ocupă de managementul artistic, și finanțator, Primăria. În 2012, când conturam bugetul pe anul următor pentru cultură, atunci când le-am solicitat celor de la teatru să vină și cu piese clasice, mai accesibile pentru orice gen de public, nu doar pentru cunoscători, mi s-a răspuns: «nu vă băgați în actul de cultură, că nu înțelegeți». Cred că actualele probleme de la teatru au apărut în contextul în care perioada de interimat ia sfârșit și trebuie să se ocupe posturile de conducere prin concurs”, a precizat consilierul local.

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

Un comentariu

  1. Pingback: Fostul director al Teatrului Sică Alexandrescu, Claudiu Goga, a fost reangajat pe postul de regizor artistic după ce a câștigat în instanță acest drept - Biz Brasov

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*