Compania IAR Ghimbav a primit, la finele săptămânii trecute, din partea secretarului de stat, coordonator al domeniului industria de apărare, Sorin Encuțescu, „Diploma de Excelență” a Departamentului pentru Industria de Apărare. Diploma a fost acordată pentru finalizarea cu succes a programului PUMA Naval precum și pentru rezultatele obținute în activitatea de producție.
În primul semestru al anului 2015 IAR Brașov a înregistrat o creștere a cifrei de afaceri de 52%, în domeniul exportului o creștere de 17,45%, iar în ceea ce privește profitul brut, acesta a crescut în primul semestru de 12 ori față de aceeași perioadă a anului trecut. În acest an, compania a fost listată cu mare succes la Bursa de Valori București, valoarea acțiunilor crescând cu circa 416%, păstrându-se în topul randamentelor de la BVB, fiind printre cele mai de succes companii din industria aeronautică listate pe piața de capital.
Elicopterele realizate de IAR Ghimbav sunt unele dintre cele mai complexe produse și platforme de tehnică militară realizate de industria națională de apărare. Elicopterul IAR 330 PUMA Naval, prin caracteristicile tehnico-tactice precum și prin capabilitățile operaționale se înscrie, la nivel mondial, între primele elicoptere destinate luptei antisubmarin.
Finalizarea programului Puma Naval, prin etapa 2B-2, contribuie la creșterea capacității operaționale a Forțelor Navale ale României, mai ales în domeniul căutării, descoperirii și luptei împotriva submarinelor inamice, independent sau în cooperare, dar și al lovirii navelor de suprafață cu torpilele tip Sting Ray, instalate pe părțile laterale ale elicopterului IAR 330 Puma Naval .
Rolul operațional al elicopterelor Puma Naval, ambarcate la bordul celor trei fregate românești Mărășești, Regele Ferdinand și Regina Maria, este de a îndeplini, pe lângă misiunile deja menționate, și pe cele precum: cercetare, observare, transmiterea situației tactice la navă, supraveghere maritimă pe timp de zi și de noapte în mediu marin, transport de persoane, căutare și salvare pe mare, combaterea traficului ilegal pe mare, transport logistic etc.
Aflat în dotarea Forţelor Navale Române
Configurația elicopterului Puma Naval include, printre altele, următoarele: sistemul de geamanduri radio-hidroacustice (GRHA) pentru detecția submarinelor, integrat cu consola tactică multifuncțională C-FLEX—LINK 11; instalația de lansare a torpilelor ușoare; rezervoare suplimentare de combustibil largabile; radar meteo; platforma electro-optica de cercetare zi/noapte (EOP) cu camera CCD, IR și telementru laser; sistemul de identificare automată a navelor de tip „AIS”; cabina de pilotaj compatibilă cu onchelarii de vedere pe timp de noapte; instalație mitraliere cu tragere prin ușile laterale cal. 7,62/12,7; sistem de avertizare și contramăsuri EW; calculator multirol de misiuni; 2 display-uri multifuncționale; display color de hartă electronică, cască cu ochelari de vedre noaptea (NVG) și Helmet Mounted Display (HMD) cu afișaj la nivelul ochilor pilotului ce-i permite cunoașterea informațiilor vitale supraviețuirii în câmpul tactic (date de zbor și navigație) ș.a.
Alte caracteristici care diferențiază elicopetrul IAR-330 PUMA Naval de celelalte elicoptere de serie sunt: protecția anticorozivă a celulei și a componentelor; sistem de pliere a palelor rotorului principal, necesar introducerii elicopterului în hangarul navelor de pe care execută operațiile în mediul maritim; harpon hidraulic de apuntare, necesar stabilizării elicopterului pe puntea navei; radar de bord Telephonics RDR-1500B, ce lucrează în banda X și asigură observarea până la aproximativ 300 km; instalație de localizare a balizelor de urgență a navelor/aeronavelor aflate în dificultate; troliu de salvare cu acționare electrică; far de căutare; costume de zbor termoizolante și veste de salvare pentru echipaj; plută de salvare pentru echipaj și pasageri; instalație de flotabilitate de avarie cu acționare din cabină ș.a.
Finalizarea programului IAR 330 Puma Naval, care este o platformă aeriană de luptă realizată în concepție românească, este de importanță deosebită pentru modernizarea și îmbunătățirea dotării Forțelor Navale ale României, a creșterii capacității lor operaționale, mai ales în noul context de securitate în bazinul Mării Negre (Elicopterul IAR 330 PUMA Naval, prin caracteristicile tehnico-tactice precum și prin capabilitățile operaționale se înscrie, la nivel mondial, între primele elicoptere destinate luptei antisubmarin.
2 comentarii
ptr cel ce a scris acest articol…cred ca-i prost informat..si anume cum si-a dat seama de asta ca-i " unul din cele mai bune elicoptere cand noi statul roman nu avem nici un submarin functional ? cum sau facut testele ptr asa ceva..?iar mai nou submarinele actuale..sunt ff protejate…