Stiri Brasov

Lucrările la Teatrul Dramatic au fost finalizate oficial. Vezi cam ce s-a schimbat după renovare

sala teatru_Foto_primaria brasov_Andrei Paul 003Teatrul Dramatic şi-a recăpătat strălucirea de altădată, după ce de curând au fost finalizate în totalitate lucrările şi la Sala Mare. Acest spaţiu a primi o atenţie specială din partea autorităţilor, şi a suportat mai multe intervenţii care au avut drept scop atât îmbunătăţirea confortului, cât şi a acusticii. Înainte de demararea lucrărilor propriu-zise de renovare, reprezentanţii Primăriei Braşov au efectuat un studiu de acustică. Lucrările de reabilitare a sălii au început anul trecut, cu repararea tavanului, a scenei şi montarea unui nou sistem acustic, şi au continuat anul acesta, când au fost instalate scaunele, cortina şi mocheta. „Clădirea Teatrului Dramatic nu a mai fost reabilitată de foarte mulţi ani. Aceste lucrări ar fi trebuit făcute în urmă cu 20 de ani şi din acest motiv a fost un proiect care s-a desfăşurat pe mai mulţi ani şi care a presupus costuri destul de mari din bugetul local. Mă bucur că am reuşit să găsim soluţii pentru aceste probleme, iar teatrul a fost închis doar pentru un an de zile. Am reuşit, totodată, să reducem şi costurile, pentru că am executat lucrările prin RIAL, cu angajaţi proprii. Odată cu finalizarea acestor lucrări putem spune că Braşovul se află pe locul pe care îl merită pe harta culturală a României şi, de ce nu, a Europei, inclusiv din punct de vedere al infrastructurii. Din această toamnă, noua stagiune, dar şi cel mai important eveniment teatral al Braşovului, Festivalul de Dramaturgie Contemporană, vor avea o sală de teatru de cel mai înalt nivel“,  a declarat primarul George Scripcaru.

Un eveniment de gală

Acesta a precizat că în următoarea perioadă se vor mai executa şi o serie de lucrări de resistematizare a zonelor verzi de lângă teatru. Totodată, zilele viitoare va fi gata şi sistemul special de iluminat arhitectural al clădirii. În următoarea perioadă, va fi organizat însă, un eveniment pentru publicul larg, astfel ca să fie marcată aşa cum se cuvine intrarea în „casă nouă” a actorilor.
Reabilitarea Teatrului Dramatic face parte dintr-un proiect multianual, finanţat din bugetul local al Braşovului, care a început în anul 2008. Aceste lucrări s-au executat, astfel încât până la începerea reabilitării Sălii Mari, teatrul să rămână deschis, spre deosebire de alte investiţii de acest gen, din alte oraşe, care au fost executate cu teatrul închis. Un exemplu este reabilitarea Teatrului Naţional din Iaşi, care a fost închis timp de şase ani, de la începutul şi până la finalizarea lucrărilor. „Este un lucru îmbucurător că aceste lucrări se finalizează acum. Din punct de vedere estetic este foarte bine, iar acustica este excelentă. Mai sunt unele detalii de făcut, după care sala va fi la dispoziţia noastră şi a spectatorilor. Sper ca acest lucru să se întâmple înainte de închiderea stagiunii curente. Din toamnă, sunt convins că lucrurile se vor schimba, vom monta din nou în Sala mare şi vom găzdui aici Festivalul de Dramaturgie Contemporană. Mă bucur însă că până acum am putut juca piesele la Opera Braşov şi la Sala Studio, pentru că altfel ni-am fi pierdut publicul“, a explicat directorul Teatrului „Sică Alexandrescu“, Claudiu Goga.

Ce lucrări s-au executat

Una dintre principalele lucrări executate în Sala Mare a fost montarea de panouri fonoabsorbante şi fonoreflectorizante, astfel ca sala să aibă o acustică mai bună. Totodată, au fost executate lucrări de reparaţii şi zugrăveli la pereţii holului principal şi ai foaierului, iar întreaga instalaţie electrică a fost înlocuită în întregime. Nu în ultimul rând, au fost montate şi alte scaune, mai confortabile numărul total de locuri în sală fiind acum de 609, au fost efectuate lucrări de reparaţie la scenă, dar şi lucrări de pictură la nivelul tavanului sălii mari, precum şi lucrările de pictură a stucaturilor (ornamentele arhitectonice în relief) şi frizelor din holul principal şi foaier.
Vechile spaţii anexă, în care cu ani în urmă au funcţionat cluburi şi restaurante au fost şi ele igienizate, iar lucrările de reabilitare sunt şi aici aproape de final, acestea urmând să fie transformate tot în spaţii dedicate activităţilor culturale.

Investiţii de peste 8,3 milioane de lei

În total, pentru renovarea Teatrului Dramatic, în ultimii cinci ani, s-au investit 8.372.245 de lei. Lucrările de reabilitare şi modernizare a acestei clădiri au început în 2008, cu înlocuirea centralei termice şi a sistemelor de încălzire şi ventilaţie, valoarea lucrărilor fiind de 3,1 milioane lei. Proiectul de reabilitarea a continuat în 2010, când s-au executat lucrări de reparaţii la acoperiş, la hidroizolaţia terasei (1750 mp) şi la faţada posterioară, fiind efectuate lucrări în valoare de 550.000 lei. În 2011, s-au investit 660.000 de lei în înlocuirea tâmplăriei şi a geamurilor, a instalaţiilor electrice, a pardoselilor, la toate încăperile şi holurile din corpul administrativ, dar şi pentru modernizarea cabinelor de machiaj şi a celor ale actorilor.

2 Comentarii

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*