*În viitorul an şcolar, vor fi primiţi 200 de noi elevi şi se vor crea noi meserii
Şcoala Profesională Germană Kronstadt va fi dotată în această săptămână cu un laborator unltra-modern ce va fi furnizat de compania Bosch. „Valoarea acestuia este de 130.000 de euro, parţial fiind donaţie din partea companiei germane”, ne-a declarat Werner Braun, preşedintele Clubului Economic German din Braşov şi iniţiatorul proiectului care între timp a fost preluat şi de alte judeţe. „În fiecare săptămână avem vizite sau solicitări din partea autorităţilor altor judeţe pentru a vedea ce am realizat noi la Braşov şi pentru a prelua modelul” a spus Braun, care a adăugat că interes există din partea judeţelor Timiş, Alba, Argeş, dar şi din partea Bucureştiului.
Braun a mai declarat că în prezent sunt 140 de elevi care se pregătesc în şcoala amintită, iar pentru anul viitor se preconizează că vor fi 200 de noi înscrişi. „Pentru anul viitor pregătim şi noi meserii, cum ar fi sudor, matriţer şi prelucrător în piele. De asemenea, avem solicitări şi din parte aaltor firme care vor să se alăture proiectului, cuym ar fi Elmas, Autoliv sau Eurocopter”, a declarat sursa citată.
Şcoala Profesională Germană Kronstadt este rezultatul unui parteneriat între Clubul Economic German Braşov, Primăria Braşov, Inspectoratul Şcolar Judeţean şi zece firme cu capital german. Şcoala funcţionează în clădirea fostului Liceu Rulmentul, dar în cadrul structurii organizatorice a Colegiului Tehnic „Mircea Cristea”. Elevii care urmează cursurile acestei şcoli, care se vor pregăti în meseriile operator pe maşini cu comandă manuală şi mecatronică, beneficiază de burse în valoare totală de 400 de lei pe lună, din care 200 de lei pe lună reprezintă bursa de la stat, iar 200 de lei bursă susţinută de cele zece firme cu capital german. Municipalitatea aisgură, la rândul său, subvenţia la transport şi logistica necesară care include şi utilităţile. În primul an de studiu, 60% din programă este reprezentată de pregătire practică, iar 40% de pregătirea teoretică. În cel de al doilea an de studiu procentele se modifică, 75% urmând a fi pregătire practică şi 25% partea teoretică.
La Făgăraş s-a înfiinţat Şcoala Profesională Franceză
La începutul acestei săptămâni, la Făgăraş a avut loc semnarea protocolului privind înfiinţarea Şcoala Profesională Franceză, care urmează modelul şcolii Kronstadt.
„Această şcoală răspunde unei nevoi acute a companiilor franceze din Braşov şi Sibiu: lipsa de personal calificat pe piaţa muncii”, se arată într-un comunicat al iniţiatorilor. .
Elevii sunt stimulaţi să participe la această şcoală prin mai multe avantaje, cum ar fi învăţarea unei meserii în doi ani, bursă lunară (300-400 lei), posibilitatea de a-şi continua studiile pentru obţinerea Bacalaureatului, obţinerea unei diplome recunoscute la nivel european, precum şi prioritatea absolută la angajare. La Făgăraş se vor crea în primul an trei clase a câte 20 de elevi fiecare. În proiect sunt prinse companiile Dedienne Roumanie (franceză), producătorul de echipamente de injecţie mase plastice Arburg din Germania şi Şcoala de formare profesională CFAI din Evreux Eure-Franţa.
Prezent la eveniment, ambasadorul Franţei, Philippe Gustin, a declarat că „firmele franceze care s-au instalat aici acum 20 de ani nu au părăsit România chiar dacă este criză, chiar dacă au întâmpinat dificultăţi”. „Nu doar că nu au plecat dar se implică în fiecare zi în viaţa cetăţenilor români. De un an de când sunt în România am călătorit de la nord la sud şi de la vest la est. La fiecare deplasare m-am întâlnit cu reprezentanţii mediului de afaceri din România. Şi când i-am întrebat care sunt dificultăţile pe care le întâmpină, ei nu mi-au vorbit de dificultăţile birocratice, de probleme de producţie, ei mi-au vorbit de problemele de formare profesională. Companiile franceze s-au instalat în România pentru că au găsit o mână de lucru calificată. Îmbătrânirea populaţiei şi evoluţia demografică face dificilă găsirea de angajaţi cu specializări tehnice. Este important astăzi să formăm tineri tehnicieni după metode moderne care să se plieze pe nevoile companiilor. Sunt foarte fericit că am reuşit să realizăm acest proiect. Vreau să mulţumesc tuturor «naşilor» care s-au angajat în acest proiect. Sper ca în curând acest proiect de la Făgăraş va avea surori şi fraţi mai mici. Vreau să mulţumesc în special ministrului Educaţiei care s-a implicat mult în acest proiect”, a mai precizat sursa citată.